Jól teljesítenek a somogyi nagyvállalatok, csak a dolgozók fáradnak (sonline.hu)

Kiemelkedő időszakot zárt több nagy somogyi ipari társaság, az utolsó negyedév azonban súlyos tempót követel a cégektől. A munkaerőhiány miatt olykor feszültséget okoz egy váratlan nagyobb megrendelés.

– Megdöntöttük a saját korábbi rekordunkat – mondta Fábián Balázs, a Kaposvári Videoton ügyvezető igazgatója. – Szeptember végéig az első háromnegyed évben 22 százalékkal nagyobb bevételt értünk el, mint egy éve. Így minden bizonnyal megvalósul a tervünk, s a tavalyi 35 milliárd forintos forgalommal szemben 2018-at 42 milliárd forintos történelmi rekord bevétellel búcsúztatjuk. A növekedés rendkívül rövid időszakra is érvényes: tavaly két olyan hetünk volt, amikor a heti bevétel elérte az egymilliárd forintot, az idén már öt ilyet jegyeztünk fel, legutóbb szeptember végén.

Marcaliban – az üzleti modellváltásnak köszönhetően – duplájára nőtt az akkumulátor szerelvény gyártásból származó forgalom. A Videoton látványos fejlesztésbe kezdett, egyebek mellett fröccsöntő és szerszámgépek beszerzésére tavaly és az idén 2,5 milliárd forintot fordítanak: ehhez hasonló beruházás legutóbb tíz éve volt.

Szalai Gyula, a KVGY ügyvezető igazgatója kiemelte: a fejlődés záloga részben a munkások anyagi megbecsülése és a műszaki modernizáció. A felzárkózás érdekében komoly erőket mozgósítottak az utóbbi időben, s a legfrissebb mutatók alátámasztják a stratégia életképességét: 2017-hez képest az idei első háromnegyed évben 23 százalékkal nőtt a forgalmuk. A sorozatkapocs és a biztosító-betét exportszállítmányok többsége német, olasz és francia megrendelésre készült, a belföldi piacon 40 százalékos élénkülést tapasztaltak.

– Több cégvezető azt hajtogatja: őrült tempóra van kilátás még az év vége előtt – hangsúlyozta a sonline.hu-nak. – Nagyra értékelem azokat a kollégákat, akik túlórát vállalnak, s még a hétvégén is beállnak dolgozni, hogy az adott szállítmánnyal időben elkészüljünk. A munkaerőhiány feszültséget jelent, ennek köszönhető, hogy több mint 400 millió forint értékű megrendelést már csak 2019-re vállaltunk el.

Stresszes mindennapok: fokozott megterhelés éri a vállalkozókat
– Nem mindig úgy alakul az üzleti terv, ahogy elképzeltük – közölte Cziráki Imre, a lengyeltóti Juglans Hungária Kft. ügyvezető igazgatója. – A rossz időjárásra vezethető vissza, hogy a diótermés mennyisége és minősége gyengébb a korábbinál. Így a 2017-es 320 millió forint bevétel helyett nagyjából 200 millió forintra számítunk: a kiszállítások szeptemberben, októberben zajlanak, az első bevételt novemberben utalják.

Nász Tibor, a kaposvári Mobiland használt autó kereskedés munkatársa szerint a somogyi járműiparban örvendetes változás történt: vállalkozásuk hat százalékkal több gépkocsit értékesített, mint tavaly. Azt mondta: az emberek többet keresnek, bátrabban költekeznek.

Máté Mártonné balatonboglári tanácsadó szakpszichológus rámutatott: akár pozitív, akár negatív stressz éri a vállalkozókat, az fokozott megterhelést jelenthet. Ilyen helyzetben a legfontosabb a reális helyzetértékelés, s a megfelelő üzleti stratégia kialakítása.