Jól szerepeltek a keszthelyi diákok az országos megmérettetésen (zaol.hu)

Kiemelkedő eredményt ért el az Országos Szilárd Leó Fizikaversenyen a Vajda János Gimnázium közössége. A diákok teljesítményük alapján elnyerték a Marx György Vándordíjat, felkészítő tanáruk, Farkas László pedig a Delfin-díjat kapta meg – írja a zaol.hu.

 

A Szilárd Leó Fizikaverseny a modern fizika témaköreit öleli fel. Kvantumelmélettel, relativitáselmélettel, atom- és magfizikával, illetve asztrofizikával kapcsolatos feladatokat kellett megoldaniuk a diákoknak. A keszthelyi gimnazisták a megmérettetésre a nukleáris szakkörön készültek fel, hiszen tananyagon kívüli tudást is igényel a verseny. A felsőbb korosztályos kategóriában a 12. évfolyamos Mácsai Dániel 5., Varga Áron és Pektor Ervin holtversenyben 8. helyezést ért el, a fiatalabbak közül a 11. évfolyamos Klumzer István 9. helyen végzett, illetve különdíjat is kapott az egyik feladat legszebb megoldásáért.

A keszthelyi Vajda-gimnázium csapata: Farkas László a Delfin-díjjal, Klumzer István, Mácsai Dániel, Pektor Ervin és Varga Áron pedig a Marx György Vándordíjat tartja
Fotó: Keszey Ágnes

A viadalon a keszthelyiek érték el a legjobb összesített eredményt, így övék lett a Marx György Vándordíj. Felkészítőjük, Farkas László pedig a legeredményesebb tanárnak járó Delfin-díjat vehette át, miután a Szilárd Leó Fizikaverseny döntőibe az elmúlt évek során összesen 22 tanítványa jutott be.

A Szilárd Leó Fizikaversenyen második helyezést ért el Pácsonyi Péter, a zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium diákja, felkészítője Pálovics Róbert volt – a zaol.hu beszámolója szerint.