Jól haladnak a Walkó kilátó felújításával (fonyod.hu)

A Walko kilátó kényszerű elbontása óta sokakban van hiányérzet a József utcában járva, hiszen Fonyód egyik emblematikus látnivalójáról van szó. A kivitelező május eleje óta dolgozik, a cölöpözés már elkészült, jelenleg a fejgerendának a vasalásán dolgoznak a szakemberek. Az alap elkészülte után a kilátó környezetét is rendbe teszik – olvasható a város honlapján.

A Walkó kilátó elbontása indokolt volt, hiszen két évvel ezelőtt vészesen megdőlt a kőépítmény, amelynek csupán 20-30 centiméteres alapja volt. Mivel a föld gyakorlatilag eltűnt alóla, így első körben az alapját kell megerősíteni és megépíteni – idézi fel a kezdeteket az önkormányzat honlapja.

A kilátó nem az önkormányzat, hanem az állam területén helyezkedett el, ezért hosszadalmas folyamat volt, mire engedélyezték a felújítást, helyreállítást. Az idei költségvetésben a Képviselő testület eredetileg 12,5 millió forintot különített el arra, hogy a József utca ékessége visszakerüljön az eredeti helyére.

“A tervezés során kiderült, hogy 6-8 méteres cölöpökkel kell a biztonságos statika érdekében az alapját megvalósítani, ezért a közbeszerzés műszaki tartalma már ennek megfelelően került kiírásra. A közbeszerzés kapcsán derült ki, hogy 18,5 millió forintba kerül a biztonságos tartószerkezet kiépítése, ezt jóvá is hagyta a Képviselő – testület.” – számolt be a fonyod.hu-n Hidvégi József, Fonyód város polgármestere.

A többletköltséget a fejlesztési tartalékból biztosította a városvezetés. A kivitelező május eleje óta dolgozik, a cölöpözés már elkészült, jelenleg a fejgerendának a vasalásán dolgoznak a szakemberek.
Az alap elkészülte után környezetrendezésre is sor fog kerülni, alapképzéssel, aszfaltozással. Ezt pedig a kőfaragó mester munkája követi, aki felépíti az alapra a kőépítményt, szükség esetén elemeket is fog cserélni, a repedéseket javítja és az illesztéseket fogja tökéletesíteni.