Jókai Napok – kultusz gasztronómiával (balatonfured.hu)

A balatonfüredi 26. Jókai Napok április 28-29. között ezúttal is számos programot kínál a könnyedség és szellemiség avagy a városhoz több szállal kötődő romantikus író szellemében. Irodalom, reformkori séta, a szenvedélyes író életének megidézése, gálaest, és az elmaradhatatlan gasztronómiai parti a hangulatos Koloska völgyben: idén is megfőzik Jókait.

 

A nagy, klasszikus írónak állít emléket immár több, mint húsz éve a rendezvény sorozat, amely egyben Füred egyik emblematikus eseménye.

Az idei rendezvény újdonsága, hogy ezúttal bárki bepillantást kaphat Arany János és Jókai közötti levélváltásba. Az ország egyik legkorszerűbb látványvilágú múzeumában a Jókai Emlékházban egy hónapig lesz látható a tizenhét eredeti dokumentum.

A hagyományos ünnepséget ezúttal is Jókai egykori villájának udvarán rendezik meg április 28-án, pénteken, délelőtt tízkor. A ceremónia után közvetlenül folyóirat bemutató várja az érdeklődőket. Villányi László a Győri Műhely főszerkesztője beszél majd a kortárs irodalmi periodikáról. A nosztalgiázást kedvelők reformkori sétán vehetnek részt, sőt megelevenedik a Jókai Emlékház, hiszen az író és felesége, Laborfalvi Róza visszatér a falak közé, bemutatva a szívüknek kedves házat.

Lesz Arany ember játékos kalandorképző gyerekeknek, Szörényi László irodalomtörténész pedig a filológia felől igyekszik megközelíteni a két nagy író, Arany és Jókai kapcsolatát.

Este pedig gálaest a Győri Filharmonikusokkal, amelyen bemutatkozik a rendezvény díszvendége: Győr városa, amellyel kulturális partnerséget köt Füred.

 

Főzőverseny és bringamaraton

Második napon, az elmaradhatatlan Jókai-bableves főzőversenyen, mintegy ötven csapat vág neki a főzésnek. Április 29-én, szombaton már kora reggel előkerülnek a bográcsok, aki azonban kóstolni akar, ráér tíz órakor kilátogatni a völgybe. Ha esik, ha fúj, a hangulat garantált. Délután három órakor lesz a verseny eredményhirdetése, előtte zenés programok, népi és kézműves játszóház, geotúrák várják az érdeklődőket.

A városhoz híven más programok is várják az idelátogatókat. A május múzeumi majálissal kezdődik, itt a vurstli helyett koncertek, tárlatvezetések, művészeti foglalkozások kötik le a parti sétálásban már megfáradtak figyelmét.

Az aktívabb kikapcsolódást kedvelők sem maradnak program nélkül, április 29-én szezonnyitó hegyikerékpáros maratont rendeznek. A rendezvényen nemcsak versenyezni, hanem a tavasz jegyében, nézelődni, szurkolni, a kávézók teraszán az esélyekről hosszan értekezni és persze borozgatni is ér. Rá egy hétre pedig veterán autók szépségversenye, amikor is a Tagore sétányra vörös szőnyegen gördülnek be az ipari formatervezés remekei.

 

A XXVI. JÓKAI-NAPOK részletes programja:

Április 28. péntek
10.00 Térzene Közreműködik az Ifjúsági Fúvószenekar Vezényel: Knizner István karmester
10.30 XXVI. Jókai Napok – ünnepélyes megnyitó
Köszöntőt mond: Bóka István, Balatonfüred város polgármestere. Beszédet mond: Somogyi Tivadar, Győr város alpolgármestere

11.30 Folyóirat bemutató – Győri Műhely. Villányi László főszerkesztő, Cserép László osztályvezető (Bergmann Cukrászda (Zsigmond utca)
14.00- 15.00 Találkozás Jókai Mórral – Megelevenedik a Jókai Mór Emlékház.
Jókai és Laborfalvi Róza visszatér a falak közé, bemutatva a szívüknek kedves házat
15.00 Séta Jókai Mórral és Laborfalvi Rózával
A kortörténeti séta az 1860-70-es évek Balatonfüredét mutatja be. Gyülekező: Jókai Mór Emlékháznál. A séta a Vaszary Galéria teraszán fejeződik, a Jókai kiskönyv bemutatójával
15.00-18.00 Az Arany ember – Kalandorképző, játékos feladatokkal (Jókai Emlékház)
16.00 Jókai és Arany levelezése – előadás és mini kiállítás
Előadó: prof. Szörényi László irodalomtörténész (Vaszary Galéria)
18.00 Ünnepi műsor az Anna Grand Hotel dísztermében
Közreműködik: a Győri Filharmonikusok, a Csajkovszkij vonósszerenád, Kéri Kitty színművész, a Kisfaludy Színház művészeti vezetője (A belépés ingyenes)
Április 29. szombat
10.00 Jókai-bableves főzőverseny a Koloska-völgyben
Színpadi programok:
10.00 Sellő Tánccsoport
10.15-11.00 Balatonfüred Néptánc Együttes
11.15-12.00 Koloska Senior Táncegyüttes és a Balatonfüredi Rézhúros Citera együttes
12.00 Eredményhirdetés – a legötletesebb csapatnév
13.45-14.45 Kisalföld Táncegyüttes
14.45-15.30 Cserefa együttes
15.30 Főzőverseny eredményhirdetés

A tó mögötti területen:
Gyerkőc népi játszóház
Bakony-Balaton Geopark standja
Három távon geotúra a Bakony-Balaton Geopark szervezésében