Jókai az ikon – még tart a balatonfüredi majális (balatonfured.hu)

Még tart a Jókai-majális Balatonfüreden, ahol eddig idén is az irodalom és persze a gasztronómia jegyében teltek a Jókai-napok. A nagy írónak több mint harminc éve állít emléket a rendezvény sorozat, amely a város emblematikus eseménye. Könyvbemutatók, főzések és beszélgetés Jókairól – írja a balatonfured.hu.

 

 – Jókai füredi villája még az író életében zarándokhellyé vált. Ha egy fontos művész jött Magyarországra, biztos, hogy megfordult itt Jókainál. Korának megkerülhetetlen ikonja volt Jókai, ma már egyetlen író sem érhet ennek a népszerűségnek a közelébe sem. Rajongtak érte a nők, jó társasági ember volt, mint író pedig, egyértelműen kortársai előtt járt – válaszolta kérdésünkre Hansági Ágnes irodalmár, Jókai életművének egyik legalaposabb ismerője, aki az író egykori villájának udvarán nyitotta meg az idei Jókai-napokat.

– 1900-ban a párizsi világkiállításon sztárként kezelték, olyan körítéssel, amit ma nehezen tudnánk elképzelni. Zola rajongott érte, Csehov Jókai átiratot írt, hogy népszerűbb legyen hazájában. Németországban majd később Franciaországban is igyekeztek rávenni Jókait, hogy ne magyarul írja meg a következő regényét, amibe természetesen ő nem egyezett bele. Ekkora volt az igény a könyveire. Jókai olyan szinten birtokolta a német és a francia nyelvet is, hogy nem okozott volna gondot neki ezeken a nyelveken megírni egy regényt. De őt mániákusan foglalkoztatta a magyar nyelv, esze ágában sem volt elhagyni az anyanyelvét. Rendkívül művelt volt, szerteágazó ismeretekkel rendelkezett, remekül kezelte az akkori médiát, jól menedzselte magát. Ráadásul kifejezetten szép férfi volt, kortársai elmondása szerint olyan erős jelenléte volt, hogy mindenkit levett a lábáról – így Hansági Ágnes, aki hozzátette: tanárként is kitartóan dolgozik azért, hogy ez a nagyszerű író eljusson a következő generációkhoz is.

– Gimnazista éveimben én sem szerettem Jókait, ez azért van, mert hiába volt korának legmodernebb írója, ma túl lassúnak tűnnek az írásai. De meg lehet találni a kapcsolódási pontokat, rá lehet vezetni a fiatalokat Jókai regényeire. Ő a legnagyobb magyar író, ráadásul egy rendkívül érdekes ember is, ismerniük, olvasniuk kell a következő generációknak – vélekedett Hansági Ágnes.

Bóka István polgármester ünnepi beszédében kiemelte: Jókai Mór személye máig hatással van Balatonfüredre, a város kulturális életére. Legendaként magasodik az utókor nemzedékei fölé, a Jókai-napok pedig a város emblematikus eseményévé vált.

A rendezvénysorozat keretében bemutatkozott a Séd című veszprémi kötődésű folyóirat, majd bemutatták Hansági Ágnes Móric, Mór, Maurus: Jókai című új könyvét, amely egy képes album, sok érdekességgel és fotóval.
A Tempevölgy folyóirat könyvsorozatában megjelent Fortyogó fazék című kötetet is bemutatták ételkóstolóval egybekötve. A könyvben 25 kortárs író novellája illetve verse olvasható, amelyek egy-egy étel receptet is tartalmaznak. A szerzők között többen vannak, akik már korábban is publikáltak gasztronómiával kapcsolatos írásokat, mint például Váncsa István, Dragomán György, Cserna Szabó András, Saly Noémi, sőt a kötet szerkesztője, Bozsik Péter is igen jártas a főzés tudományában, de több író most először tett kísérletet az irodalom és a főzés összekapcsolására.

Szombaton a Koloska-völgyben több százan gyűltek össze, hogy a Jókai-bableves főzőversenyen vegyenek részt.

A Jókai-napok vasárnap majálissal folytatódik. Blues koncert, rendhagyó tárlatvezetés és múzeumi alkotófoglalkozások várják az érdeklődőket.

 

Jókai majális estig a balatonfüredi Vaszary Galériában:

11.00-19.00 Vaszary Alkotóműhely
Grafikai nyomatok készítése a Rippl-Rónai Józseftől Maurer Dóráig. Válogatás a Fővárosi Képtár modern gyűjteményéből című kiállításhoz kapcsolódva
11.00-19.00 Jókai Mór kvíz, keresd a kiállításban! (Jókai Mór Emlékház)
14.00-15.00 Szubjektív tárlatvezetés E. Csorba Csillával
13.00-16.00 Virágcsere és börze az Életmód Klub szervezésében (Vaszary Kert)
15.00-16.00 Rokkka Zenekar koncertje – megzenésített versek
16.30 Gyenes Gitta Melltű műalkotásához íródott hangjáték
17.30 Aknai Katalin tárlatvezetése a Rippl Rónai Józseftől Maurer Dóráig. Válogatás a Fővárosi Képtár modern gyűjteményéből című kiállításban. Közreműködik Árvai Márta, Páldi Lívia és Róka Enikő és a kiállító művészek közül: Eperjesi Ágnes,Szíj Kamilla és Gosztola Kitti
19.30-20.30 Simple Blues Band koncert (Vaszary Kert)

10.00-18.00 Egyedülálló vitorlástörténeti interaktív kiállítótér várja látogatóit a balatoni vitorlázás első klubházának emeletén (Vitorlázeum)

Jegyár: 2400 Ft
Kedvezményes jegy: 2000 Ft
Családi jegy: 6800 Ft

A napi karszalag a Vaszary Galéria a Jókai Mór Emlékház és a Vitorlázeum kiállításaira és programjaira érvényes.