Jobb, ha el sem dobod… – Folytatódik a szemétgyűjtési akció (zaol.hu)

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. több év kihagyás után idén áprilisban Jobb, ha el se dobod! címmel indította újra országos szemétgyűjtési programját. Az akciót ősszel folytatja a társaság, szeptember 20-án ismét várja az önkéntesek, baráti társaságok, cégek, önkormányzatok csatlakozását.

A tavaszi akció során több mint 12 ezer résztvevő mintegy 400 helyszínen gyűjtötte a szemetet – írja a zaol.hu.  A cég 93 mérnökségének több száz teherautója közel egymillió kilogramm hulladékot szállított el. Ez a hatalmas szám azonban eltörpül amellett, hogy a Magyar Közút évente átlagosan 12,5 millió kiló illegálisan kihelyezett és eldobált szemetet gyűjt össze a közutak mellől.

A társaság az elmúlt években jelentős erőforrásokat for­dított arra, hogy a közúti pihenők területe rendezett legyen. Ám így is napi probléma, hogy a kihelyezett tárolókba és melléjük olyan hulladékot tesznek, amely nem a közlekedés során keletkezik, vagyis rendszeres, hogy ezen hulladéktároló edényekbe háztartási hulladékot és lomtalanításra ítélt szemetet dobnak bele, amelynek elszállítása pluszfeladat. Az is gyakori probléma, hogy kevésbé frekventált útszakaszokon, útcsatlakozásoknál is illegálisan helyeznek ki háztartási szemetet, sittet, veszélyes hulladékot. A társaság mérnökségei évente átlagosan egy hónapot csak szemétszedéssel és annak elszállításával töltenek, ami hatalmas költségeket emészt fel. Idén előreláthatóan 1,5 milliárd forintot fordítanak e célra, ami elegendő lenne 60 ezer tonna meleg aszfalt beszerzésére, de akár 15 kilométernyi mellékút teljes körű felújítására is. Vagyis az illegális szemetelők miatt a társaság éves költségvetési keretéből ennyivel kevesebb pénzt és időt tud burkolatjavítási, kaszálási, burkolatjelfestési, táblázási, felújítási és fejlesztési munkákra fordítani.

A Magyar Közút szeptember 20-i szemétgyűjtési akciójára szeptember 10-ig várja az önkéntesek csatlakozását. A társaság kesztyűt, láthatósági mellényt és zsákokat mindenkinek biztosít, s gondoskodik az összegyűjtött hulladék elszállításáról. Továbbá az utak menti szemétszedéshez szakmai felügyeletet nyújt, és szükség esetén ideiglenes forgalomkorlátozást vezet be.

CÍMKÉK