Jelentősen változtak a külterületi irányított égetés szabályai (siofok.hu)

Engedélykérelem helyett már csak bejelentési kötelezettség szükséges. A Siófoki Katasztrófavédelmi Kirendeltség tájékoztatása szerint az Országos Tűzvédelmi Szabályzat 2020. 01. 22-től hatályos módosításában jelentősen változtak a külterületi irányított égetés szabályai.

A korábbi engedélyköteles eljárás helyett már csak bejelentési kötelezettség áll fenn az égetést végző részéről, melyet írásban a Siófoki Katasztrófavédelmi Kirendeltség felé kell megtenni. Az elmúlt évek gyakorlata szerint, a hatósághoz benyújtott engedélykérelemre (és az ehhez szükséges illeték megfizetésére) a továbbiakban tehát nincs szükség – írja a siofok.hu.

A vonatkozó jogszabály értelmében:

– A szabadban történő tűzgyújtás, égetés során a tűz nem hagyható őrizetlenül, és veszély esetén, vagy ha az égetést befejezték, azt azonnal el kell oltani.

– Az égetés csak úgy végezhető, hogy az a környezetére tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen.

– Az égetés befejezése után a helyszínt gondosan át kell vizsgálni, és a parázslást, izzást – vízzel, földtakarással, kéziszerszámokkal – meg kell szüntetni.

– Ha azt jogszabály lehetővé teszi, külterületen az ingatlan tulajdonosa, használója legfeljebb 10 ha egybefüggő területen irányított égetést végezhet.

– Az irányított égetés végzésének időpontját, terjedelmét, földrajzi koordinátákkal vagy helyrajzi számmal megadott helyét a megkezdés előtt 5 nappal az illetékes hivatásos katasztrófavédelmi szerv területi szervéhez írásban be kell jelenteni.

– Az irányított égetés során a tűz nem hagyható őrizetlenül, és veszély esetén azt azonnal el kell oltani.

– Az irányított égetés csak úgy végezhető, hogy az a környezetére tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen.

– Az irányított égetés befejezése után a helyszínt gondosan át kell vizsgálni, és a parázslást, izzást – vízzel, földtakarással, kéziszerszámokkal – meg kell szüntetni.

A fentiek értelmében tehát, azon önkormányzatoknál, melyek közigazgatásukhoz tartozó bel, illetve külterületeiken rendeletben szabályozzák az irányított égetés szabályait, a továbbiakban is a rendeletben meghatározottak szerint lehet irányított égetést végezni.

Amennyiben az önkormányzat nem szabályozza rendelet formájában közigazgatásához tartozó belterületén az irányított égetést, az a továbbiakban is változatlanul tilos.

Külterületeken, amennyiben nem esik önkormányzati szabályozás alá, fenti rendeleti hivatkozással az irányított égetés bejelentés köteles.