Jelentősen nőtt a magyarok mobilnet-igénye – nőtt az adatforgalom a Balatonnál

A Yettel Magyarország minden évben felmérést tesz közzé arról, hogy miként alakult az adott év nyarán a hálózati forgalom. Az adatforgalmat tekintve idén a megszokott éves növekedést jelentősen meghaladta az országos átlag (54%), Horvátországban hasított a roaming-forgalom növekedése (közel +100%), az SMS műfaja tartotta magát és kismértékben növekedett a belföldi hanghívások hossza is.

 

A mobilhálózatok sajátossága, hogy annak felhasználói jellemzően nem helyhez kötötten veszik igénybe a szolgáltatást, ezért a hálózattervezéskor a kapacitás-tervezésnek kulcsfontosságú szerepe van. Nem csak egy napon belül pörögnek fel és csendesednek el egyes területek, hanem a naptári éven belül is tapasztalhatóak használati gócpontok, ahol időszakosan jelentkezik nagyobb hálózati igény, amit a mobiltársaságnak zökkenőmentesen ki kell szolgálnia – áll a Yettel Magyarország közleményében.

Az idei nyáron (2023.06.01-08.31.) az adatforgalom több mint 54%-kal növekedett országos szinten az előző év nyarához képest a Yettel Magyarország hálózatán. Ez jelentős növekmény, hiszen a korábbi években az éves növekmény 18-35% közötti mértékű volt.

Érdekesség, hogy idén az 54%-os országos átlagon belül mind a balatoni, mind a velencei-tavi régió lemaradt, az itt mért növekmény csupán 35% volt az előző évhez képest. Ennek egyik oka lehet a jellemzően nagyvárosokban igénybe vett mobilalapú Yettel otthoni internetszolgáltatás elterjedése. A magyar tengernél a nyár legforgalmasabb hete idén is az augusztus 20-át magába foglaló hét volt; ebben a térségben a teljes nyári adatforgalom 10,5%-át már az 5G technológia szolgálta ki.