Jelentős infrastrukturális fejlesztések Balatonberényben (Balatoni Futár)

Bár baljósan indult a 2018,  ennek ellenére az elmúlt évtized egyik legjobb évét zártuk adó- és strandbevételek, kurtaxa és fejlesztések vonatkozásában – nyilatkozta a Balatoni Futárnak Horváth László, Balatonberény polgármestere.

Tavaly három programunkra tudtunk pályázati forrást biztosítani: a megszépült, felújított óvodát márciusban adtuk át a gyermekeknek, míg az orvosi rendelő, illetve az önkormányzati hivatal energetikai korszerűsítése ez évben fog realizálódni. A három pályázat összértéke mintegy száztízmillió forint, ám a pályázat megnyerése óta eltelt időben a kivitelezési árak jelentősen emelkedtek, s ezért projektekként mintegy 5-10 millió forintot önrészként kell hozzáadnunk. Az elmúlt év talán egyik legnagyobb változását a déli-vasút felújítása hozta Balatonberénynek. Zajvédő falat telepítettek, korszerűsítették a gyalogos-és közúti átjárókat, azonban az építkezés nyomainak eltüntetésével vannak még gondok.

A munkálatok során tönkre tették a Nefelejcs utca útburkolatát – ez napjainkra ugyan elkészült, a padka viszont még mindig kriminális. A naturista parkoló is csak részben lett helyreállítva, a Hotel Beach felé vezető lejáró helyreállítása viszont nagyon jól sikerült. További pozitívum, hogy

a felújítás után Berényben is megállnak a gyorsvonatok. Az üzemelés során pedig az iskiderült, hogy az eredeti tervben szereplő Petőfi utcai zajvédő fal nagyon hiányzik.

A polgármester elmondta azt is, hogy a község településrendezési terve több mint tizenhét éve készült, és az elmúlt időszak trendjei, a jogszabályi változások és új igények felmerülése indokolta annak teljes körű megújítását.

Készülünk a nyárra, a turisztikai szezonra, s örömmel közölhetem, hogy Balatonberényt nem érinti olyan súlyosan az eliszaposodás, mint a környező községeket. A nyílt vízi területeken a nádasokban azonban jelentős mennyiségű iszap gyűlik fel folyamatosan, különösen a község nyugati végében levő partszakaszon. Mivel a vízfelület állami tulajdon, ezért véleményünk szerint központi intézkedés szükségeltetik az eliszaposodás megállítására.