Jelenleg kiváló a Balaton vízminősége, de szaporodnak az algák (Infostart / InfoRádió)

Somogyi Boglárka, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet főmunkatársa szerint jelenleg a Balaton vízminősége kiválónak mondható, ugyanakkor a tó nyugati területein elkezdtek szaporodni az algák – olvasható az infostart.hu oldalon.

A vízminőség felmérésekor alapvetően a vízben lebegő algák mennyiségét szoktuk vizsgálni. A hőingadozást nem szeretik az algák, tehát amikor jön egy nagyobb lehűlés, egy nagyobb vihar, az általában egy hétre vissza tudja vetni az algák szaporodását. Tehát ha úgy tetszik, akkor a vízminőség szempontjából jó egy ilyen viharos időszak– mondta az InfoRádióban Somogyi Boglárka, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet főmunkatársa.

Azok az algák, amelyek nyáron elszaporodnak, alapvetően a magas vízhőmérsékletet kedvelik. Amikor tehát folyamatosan meleg a víz, jól érzik magukat, és nagyobb algatömeg tud kialakulni.

A szakértő szerint jelenleg a Balaton vízminősége kiválónak mondható, ugyanakkor a tó nyugati területein elkezdtek szaporodni az algák. Mennyiségük még nem érte el azt az értéket, amely bármiféle vízminőségi problémát okozhatna, de a jövő heti kánikula miatt továbbszaporodhatnak. A tó vízminőségét a nyári időszakban hetente, kéthetente ellenőrzik, illetve ha lokálisan megfigyelnek algavirágzást, akkor azt is megnézik.

A cikk folytatása itt elolvasható.