Járóbeteg-szakellátó szolgáltatásait fejlesztette a Keszthelyi Kórház

Lezárult a Keszthelyi Kórház pályázata, melynek keretében korszerű diagnosztikai és terápiás eszközöket szereztek be 288,9 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével. A modern műszerekkel hatékonyabbá és gyorsabbá válik a betegségek felismerése, csökken az előjegyzési és várakozási idő, és lehetőség nyílik új, korszerű eljárások bevezetésre a járóbeteg-szakellátásban a kórház több osztályán.

Az urológiai szakrendelésben a képalkotó ultrahangvizsgálat fejlesztése volt a cél. Az új, modern készülék alkalmas térfogat és nagyság mérésére, így nagyban hozzájárul a kezelés minél biztosabb, szakszerűbb kialakításához – közölte az intézmény.

A gasztroenterológiai szakrendelésben endoszkópos videoprocesszor, videogasztroszkóp és videocolonoszkóp került beszerzésre. A korszerű rendszer elősegíti a részletesebb képalkotást, növelve a diagnosztikai pontosságot, a betegségek korábbi azonosítását. Segítségével lehetővé vált a vizsgálatok képanyagának rögzítése, ismételt vizsgálatok esetén a képanyagok összehasonlítása.

A bőrgyógyászati szakrendelésben a fejlesztés modern terápiás eljárások bevezetésére irányult, az új berendezések jóvoltából lézersebészet és szűk spektrumú UVB fénykezelés vált lehetővé. A CO2 lézerkészülék a bőrgyógyászat mellett a sebészeti, a nőgyógyászati, az urológiai és a fül-orr-gégészeti járóbeteg-ellátásban is szerepet kaphat.

A neurológiai szakrendeléshez beszerzett EEG/ENG/EMG készülékkel gyors és pontos diagnózis állítható fel, az eszközök alkalmazásával számos válaszvizsgálat váltható ki. Az ezentúl Keszthelyen is elérhető elektrofiziológiai vizsgálatok a neurológiai kórképek diagnosztikájában játszanak nélkülözhetetlen szerepet – ehhez korábban más intézménybe kellett átirányítani a betegeket.

A radiológiai szakrendelés támogatására digitális röntgenátvilágító, radiológiai ultrahang és hordoztató ultrahang készülék beszerzésére került sor a pályázat keretében, ami által lehetővé válik a járó- és fekvőbeteg szakrendelés szétválasztása. A kontrasztanyagos vizsgálatokra is alkalmas ultrahang készülékkel új eljárást vezetnek be, tovább szélesítve a helyben elvégezhető vizsgálatok palettáját.

A több osztályt érintő eszközbővítés új, korszerű eljárások bevezetését teszi lehetővé, rövidíti a betegutakat, csökken a járóbetegek előjegyzési és várakozási ideje, illetve a vizsgálatok száma. A fejlesztés eredményeként több beteg ellátására van lehetőség az intézményben, és nagyobb az esély a betegségek korai felismerésére.