Japán virágzásfesztivált is tarthatnának Paloznakon (likebalaton.hu)

Nem mindennapi látványt nyújt a szárnyait bontogató tavasz. Akár fesztivált is rendezhetnének, olyan népszerűek most a Balaton-felvidék virágba borult fái – írja a likebalaton.hu.

Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Japán virágzásfesztivált is tarthatnának a Balaton-felvidéken, olyan sokan zarándokolnak el a legszebb virágos helyszínekre.

Mindenki szeretné megörökíteni az első szirmokat, a sarjadó kora tavaszi virágokat.

Messziről pompáznak a házak elé ültetett fák

Paloznak is egy ilyen helyszín, ahová a 71-es főútról egy keskeny utcán kell felkanyarodni. (Figyelni kell, hogy ne tévesszük el a bekanyarodást, mert fordulhatunk vissza a következő településen.) Paloznak nyugatról Csopakkal határos, kelet felől pedig Lovas községgel.

A meredek Balatoni utcán haladunk felfelé, amikor hamarosan eljutunk a település központjába. Már messziről pompáznak a közterületen sorba ültetett vérszilvafák, melyeknek szirmai valóban a távol-keleti cseresznyefa-virágzást idézik.

Paloznak híven őrzi értékeit

A párszáz fős faluban jellemző a szőlő- és bortermelés. A helyi és a környék legjobb nedűit a borszakértők imáikba foglalják. A település fekvése pazar, a dombok tetejéről a Balaton látképe csillan a kirándulók elé. A Balaton közelsége miatt természetesen a turizmus is fontos szerepet játszik. A községben megbecsülik a népi építészetet, amiért Hild-díjat is kaptak.

A hely szépségét és nyugalmát egyfajta mediterrán jelleg hatja át, ami jellemző a környékbeli falvakra is.

Nagyon is érdemes tavasszal kirándulást tenni ezekre a helyekre. Ilyenkor egészen más képüket mutatják, mint a zajongó nyári idényben. A Szent József-háznál parkolót, köztéri kutat és nagyon szép tiszta nyilvános mosdót is találunk.

A kedvencünk pedig a boroshordókból kialakított szabadtéri könyvtár, valamint az offline üzenőfal, melyen borosdugókat idéző fahengerek segítségével szövegeket szerkeszthetünk az arra járók számára.

A likebalaton.hu teljes galériáját itt tekintheti meg.