Januártól életbe lép Siófok panoráma-adója

Siófokon januártól jóval magasabb építményadót fizet a közvetlen vízparti sávban található ingatlanok tulajdonosainak zöme – a város képviselő-testületének legutóbbi döntése értelmében. Az emelés mértéke két kategóriában is közel 60 százalékos. A balatoni város vezetése döntött arról is, hogy jövő évtől megadóztatja a települést csúfító óriásplakátokat.

Lengyel Róbert, Siófok polgármestere az FB oldalán azt írta: „Az előző ciklusban már volt testület előtt a közvetlen vízparti ingatlanok (köztük az ott tömött sorokban újonnan felhúzott apartman házak) építményadójának megemelésével kapcsolatos javaslatom.”

A javaslatot a város előző képviselő-testülete napirendre sem engedte vetetni, az új testület azonban megszavazta, így januártól az eddigi 2 adósáv helyett három lesz Siófokon.

A harmadik, közvetlen vízparti sávban így néz ki az adóemelés mértéke kategóriák szerint:

–  80 négyzetméterig a lakás céljára szolgáló épület, épületrész után a jelenlegi 780 forint helyett 1235 forintot kell fizetni négyzetméterenként

– 80 négyzetméter felett a lakás céljára szolgáló épület, épületrész után a jelenlegi 1170 forint helyett 1850 forintot kell fizetni négyzetméterenként

– nem lakás céljára szolgáló épület, épületrész után marad a 1170 forintos adó négyzetméterenként

– kereskedelmi egység, szállásépület után az eddigi 1170 forint helyett 1290 forintot kell fizetni

– üdülő esetében az eddigi 1310 forintos adó 1850 forintra emelkedik négyzetméterenként

 

Plakátadó

A képviselő-testület legutóbbi ülésén döntött arról is, hogy jövőre megadóztatja a város óriásplakátjait. „Ha már el kell viselnünk ezek látványát, valami közös hasznunk is legyen belőle” – fogalmazott a polgármester.

Az új siófoki rendelet szerint januártól a másfél négyzetméternél nagyobb felületű reklámokért évi 12 ezer forintot kell fizetni négyzetméterenként – a város adóosztályától kapott információk szerint.