Itt nevelték Kincsem utódait – Ilyen a felújított Fenékpusztai Majorság (welovebalaton.hu)

A Keszthelytől 6 km-re található Fenékpusztai Majorság 2023 végén született újjá a romos állapotú egykori Festetics-majorságból, amely díjnyertes versenylovairól volt messze földön híres. Múzeum és rendezvényhelyszín is működik a birtok területén, az egykori istállókból kialakított interaktív kiállításokat végigjárva pedig a lótenyésztés és a hazai lóversenyzés aranykorába tehetünk időutazást – írja a welovebalaton.hu.
 


A Fenékpusztai Majorság egy több épületből álló komplexum a Balaton nyugati végében. Évtizedekig csak romos, szinte menthetetlen épületeket láthatott itt, aki erre járt, most múzeum, több interaktív kiállítás, rendezvénytér és park is működik a területén.

Fenékpuszta történelmi jelentőségét a különböző korszakokból származó régészeti és építészeti emlékek is megerősítik. Római erőd is épült itt, a négyszögletes alaprajzú, 15 hektáros, már csak romokban látható komplexum katonai és logisztikai célokat szolgált, és egy villagazdaságot is magában foglalhatott.

Egy csaknem 300 éves birtok új élete
A Festetics család 1739-ben vásárolt Fenékpusztán birtokot, a majorság kiépítése Festetics Kristóf gróf vezetésével kezdődött meg. A gazdaság fejlesztése összekapcsolódott a versenylótenyésztéssel: ahogy Iski Szilvia a We Love Balaton korábbi cikkében írja, 1797-ben Festetics I. György Fenékpusztára telepítette a szentai ménest és az általa alapított Georgikonban1807-től ménesmesteri és lovászképzés folyt, ezzel is megalapozva a Festetics-ménes hírnevét. Fia, László a reformkorban indult lóversenyek javára komoly pénzdíjakat ajánlott fel. Ő hozta a ménesbe az első arab lovakat is.

A majorságban nemcsak lovakat tenyésztettek, hanem növényeket is termesztettek, juhot és szarvasmarhát is tartottak. A szürkemarha-állomány hozzájárult az Osztrák–Magyar Monarchia hadseregének élelmiszer-ellátásához.

A teljes cikk itt elolvasható.