A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHN) és a Halker Kft. együttműködési megállapodásának köszönhetően mostantól az éttermek és vendéglátóipari egységek kínálatában is megjelenhet a „Balatoni hal”, mint eredetmegjelöléssel védett, uniós oltalom alatt álló termék. A „Balatoni hal” nevet a Balaton főmedréből és a meghatározott, egykori kiöntésterületen üzemelő tógazdaságokban termelt balatoni sudár ponty, a varászlói tükrös ponty, a fogassüllő és az ezekből előállított termékek viselhetik. A fogyasztói kör kibővítése, a lakossági igények kielégítése a következő hónapok feladata – áll a BHN közleményében.
Így néz ki az uniós oltalmat élvező, eredetmegjelöléssel védett, földrajzi árujelzéssel ellátott Balatoni hal nevű egyik új termék Szári Zsoltnak, a BHN vezérigazgatójának kezében
„Balatoni hal” elérhetőségi pontjai ezek lesznek:
A „Balatoni hal” termékekkel ezentúl nem csupán a vendéglátóegységeket szolgáljuk ki, de otthoni felhasználásra is van lehetősége a fogyasztóknak. Balaton szerte mintaboltokban érhető el a választék:
- Siófok Horgony utca 1.
- Balatonboglár Klapla utca 14. Halker Kft
- Veszprém Mérleg utca 20. Halker Kft.
- Keszthely Csapás út 1. Spilák Kft.
Megszűnt a halászat
2013 decemberében megszűnt a nyíltvízi kereskedelmi célú halászati tevékenység a Balatonnál. Ebből kifolyólag az elmúlt nyolc évben csak horgászzsákmányból juthattak balatoni halhoz a halat kedvelők. A boltok és éttermek kizárólag az ökológiai célú szelektív halászat (Sió-zsilip) és a bemutatási célú halászat eredményeként találkozhattak természetes környezetben felnőtt egyedekkel.
A „Balatoni hal” 2018-ban először nemzeti oltalom alá került, majd 2021. júniusában megkapta az uniós oltalmat, mint eredetmegjelöléssel védett, földrajzi árujelzéssel ellátott termék.
A „Balatoni hal” kizárólag a Balatonban vagy a Balaton vízgyűjtő területén élő, ott szaporított és nevelt ponty vagy a fogassüllő halfajok egyedei, melyek élve vagy feldolgozva (frissen, hűtve, fagyasztva, jellemzően darabáruként, ritkábban filé formájában kerülnek kereskedelmi forgalomba.). Az érintett halgazdálkodási vízterület nagysága: 69440 ha.
„Balatoni hal” eredete minden esetben megállapítható. A feldolgozás (hűtés vagy fagyasztás) során dokumentációt vezetnek, amely alapján a meghatározott napon és időben csomagolt termékek eredete bizonyítható.
Az előállítás folyamata:
A tógazdasági haltermelés során a halakat szaporítják és a különböző korosztályokat extenzív művelésű tógazdaságokban nevelik.
Az angolnacsapdás és a tógazdasági termelés során kifogott halak élve kerülnek eladásra, vagy azokat feldolgozásra szállítják el. A feldolgozás során a hűtött vagy fagyasztott „Balatoni hal” megnevezésű termékeket értékesítésre előkészítik (csomagolják).
A szállítás élő állapotban vagy hűtött helyen történik. A feldolgozást megelőzően a hal 0 °C és +4 °C között legfeljebb 48 órán keresztül tárolható. Haltermelési létesítmény víziállat-egészségőri igazolással és állattartói nyilatkozattal a halat élve értékesítheti a kiskereskedelem részére, amelybe beletartoznak a vendéglátó vállalkozások is, továbbá a hal élelmiszer-előállító vállalkozás részére is értékesíthető.
A “Balatoni hal” kapcsolata a földrajzi területtel a minőségen és hírnéven alapul. A „Balatoni hal” termék előállítási helye elsősorban a Balaton déli és délnyugati vízgyűjtője. A mai halastavak azokon a területeken találhatók, melyek a lecsapolások előtti Balaton öblözetei voltak, tehát ezeket a halastavakat az egykori tómederben alakították ki, ennek megfelelően altalajuk hasonlatos a Balatonéhoz.
(Forrás: BHN)