Itt a lista: ezek a balatoni települések vesznek részt az országos koronavírus tesztben

Mintegy 18 ezer ember bevonásával, átfogó szűrővizsgálatba kezdett a Semmelweis Egyetem vezetésével és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával a négy hazai orvosképző. A vizsgálatok célja, hogy pontos képet kapjanak a járvány kiterjedéséről és a koronavírussal fertőzöttek valós számáról. Számos Balaton parti településen is megkezdődtek a szűrések. 

A kiválasztott települések között van Keszthely is, a szűrésben érintett lakosokkal folyamatos a kapcsolatfelvétel. Nagy Bálint Keszthely polgármestere közösségi oldalán kérte a helyieket, hogy segítsék hazánk koronavírus elleni védekezését azzal, hogy együttműködnek, hiszen ebben a szűrésben nagyon sok hozzánk hasonló embert képviselünk. A szűrővizsgálat nem fájdalmas, kis kellemetlenséggel jár, viszont nagyon sokat tud segíteni abban, hogy legyőzzük a járványt – fogalmazott a városvezető.

Balatonfüreden is lesznek tesztelések. Bóka István polgármester közösségi oldalán korábban közölte: a város is bekerült abba az országos szűrővizsgálat-sorozatba, melyet a Semmelweis Egyetem vezetésével és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával a négy hazai orvosképző indított el. A polgármester kifejti: a reprezentatív kutatás célja, hogy pontos képet adjon a járvány kiterjedéséről és az új típusú koronavírussal fertőzöttek és átfertőzöttek valós számáról. A felvétel időtartama két hét, május 1. és május 14. között kerül végrehajtásra. Az eredményét várhatóan május második felében hozzák nyilvánosságra. Aki részt vesz a vizsgálaton, az kivétel nélkül értesítést kap az eredményeiről. Bóka István arra kérte a balatonfüredieket, hogy ha megkeresést kapnak, vegyenek részt ebben a vizsgálatban, hiszen ennek segítségével teljes képet kaphatnak a saját koronavírussal kapcsolatos állapotukról és egyben segítséget is nyújtanak a járvány elleni védekezés módjának meghatározáshoz.

Somogy megyében a Balaton parti települések közül a Pécsi Tudományegyetem munkatársai Siófokon, Balatonbogláron, Balatonföldváron, Balatonlellén, Balatonszárszón és Balatonvilágoson végeznek vizsgálatot. Veszprém megyében a Semmelweis Egyetem munkatársai Balatonfüred mellett Balatonalmádiban, Balatonkenesén, Csopakon és Révfülöpön tesztelnek, a Zala megyei balatoni települések közül Keszthely mellett Vonyarcvashegy szerepel a Központi Statisztikai Hivatal oldalán közzétett listán.