Itt a friss balatoni toplista: ezek az idei nyár fővárosai a magyar tengernél (penzcentrum.hu)

A nyári hónapok közül eddig augusztusban a legkisebb az elmaradás tavalyhoz képest a Szallas.hu foglalási adatai szerint, jelenleg 7 százalékkal kevesebb a megtett, nyári leutazási dátumú szállásfoglalás, mint 2022-ben ilyenkor. A Balatonnál is csökkenést látnak, augusztus 1-jei összesítés alapján 19%-kal csökkent a balatoni foglalások száma tavalyhoz képest. Mindezek ellenére még mindig a Balaton a legnépszerűbb, a Szallas.hu nyári foglalásainak harmada szól a térségbe. A portál közzétette a legnépszerűbb balatoni úti célokat is. 

Júniusban látszott a legnagyobb különbség, akkor közel 27 százalékos elmaradás volt 2022 júniusához képest, de júliusban is még több mint 16 százalékos különbség volt a tavalyi július javára (arra értendően, hogy adott hónapra vonatkozó tartózkodással hány darab foglalást tettek meg, tehát, pl. júniusi tartózkodási idővel) – válaszolta a penzcentrum.hu kérdésére Kelemen Lili, a Szállás.hu munkatársa. Leszögezte azt is, hogy a Balatonnál valóban kevesebben jártak eddig, mint ami eddig a megszokott volt.

A portál konkrét adatokat is kért arra vonatkozóan,  melyek voltak a legnépszerűbb úti célok a foglalásokat tekintve. Az országos lista első tíz helyezettje között három Balatonhoz közeli települést is találni, ezek Siófok, Balatonfüred, valamint Hévíz.

A szallas.hu összeszedte a csak balatoni úti célok toplistáját is. Eszerint a leglátogatottabb Siófok, Balatonfüred, Hévíz, ezen városokat követi
Balatonlelle és Keszthely.

A cég  azt is megerősítette, hogy a magyarok meglepően kis számban mennek a hotelekbe, ha pihenni indulnak, és ez a tendencia országos.

A szállástípusok közül a nem hotel típusú szálláshelyek a foglalások 74 százalékát teszik ki (igaz, ez az előző években is hasonlóan alakult), közülük is az apartman a legkeresettebb (32%). A hoteleknél egyébként közel 22 százalékkal maradnak a 2022-es szint alatt a Szallas.hu foglalásai, míg a nem hotel szektor esetén 18,5 százalékos a visszaesés – tette hozzá Kelemen Lili.