Itt a balatoni iskolák értékelő rangsora (legjobbiskola.hu/hirbalaton.hu)

 A tavalyi évhez hasonlóan idén is a négyéves képzést adó veszprémi Lovassy László Gimnázium lett az első a magyar középiskolák értékelő rangsorában a legjobbiskola.hu portál szerint. Az oldal összegzése alapján a Balaton környéki intézmények között is voltak akik javítottak, viszont egyesek rontottak is a tavalyi eredményen. 

Az első helyet leszámítva alaposan átalakult a középiskolák rangsora a tavalyi eredményekhez viszonyítva. A listán két helyet előre lépve lett második a Budapest V. kerületi Eötvös József Gimnázium hat osztályos képzése, míg az iskola négy osztályos képzése az összesített ranglista ötödik helyén végzett. A harmadik helyet egy olyan iskola szerezte meg, amelynek értékelése hatalmasat változott egy év alatt. A XIV. kerületi Szent István Gimnázium hat osztályos képzése – a tavalyihoz képest 12 helyet javítva – lett harmadik.

A készítők nevében Palotás Ádám idén is rámutatott: a más listáknál szokásos egy év helyett öt év érettségi és kompetenciafelmérési eredményeit átlagolták, így egy-egy jó vagy rossz esztendő nem torzítja az eredményeket, hanem egységes képet kaphatunk az egyes középiskolák teljesítményéről. Fontos kiemelni továbbá, hogy a lista az egyes intézmények nyolc-, hat- és négyéves képzési formáit külön-külön értékelve tartalmazza. Ez a funkció segítséget nyújthat a szülőknek abban, hogy gyermekük életkora alapján a számukra legmegfelelőbb megoldást válasszák ki – közölte.

A listán összesen 984 intézmény 1645 képzési formája szerepel. A balatoni intézmények közül is sok esetben nagy változások mutatkoztak. A Keszthelyi Vajda János Gimnázium a 64. helyen szerepel, kilenc helyezést javított, a Balatonalmádiban lévő Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégium a 160., három helyezést rontva az előző méréstől, a balatonfűzfői székhelyű Veszprémi SZC Öveges József Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma 78 helyet javítva a 924. helyen végzett, míg a balatonfüredi Lóczy Lajos Gimnázium és Két Tanítási Nyelvű Idegenforgalmi Szakgimnázium 50 helyet rontva a 235. a listán. Fonyód és a Mátyás Király Gimnázium a 462., míg a Siófoki Perczel Mór Gimnázium a 298. helyen, a Siófoki SZC Mathiász János Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája a 867. helyen végzett.

A teljes lista a legjobbiskola.hu honlapon található.