Ismét van gyógyszerkutatás a Balaton mellett (mti/OTS)

A ComInnex Zrt. arról számolt be, hogy ismét van gyógyszerkutatás a Balaton mellett. A Széchenyi 2020 pályázati program keretében Balatonfűzfőn újra indult a korábban sikeresen működő, az előző tulajdonosa által 2008-ben leállított szintetikus kémiai laboratórium.

A cég a támogatásnak köszönhetően 2016. év végén felújította és modern eszközökkel szerelte fel a laboratóriumokat, az új, keletkező munkahelyeket pedig a pályázat céljának megfelelően szakképzett helyi munkaerővel töltötte be – áll a társaság közleményében. A ComInnex Zrt. a “Saját fejlesztésű nagyáteresztő képességű innovatív kémiai és informatikai platform új 3-dimenziós templátok tervezésére, kísérleti validálására és gyártására a gyógyszeripar klinikai sikerarányának javítására” elnevezésű projektjéhez nyert támogatást.

A laboratórium célja ipari kutatás és kísérleti fejlesztés keretében új kémiai-informatikai módszerek kifejlesztése. Ezek a technológiák lehetőséget biztosítanak új, potenciális gyógyszer molekulák, valamint molekula könyvtárak előállítására. Fontos megjegyezni, hogy a gyógyszeriparban biológiai, hatékonysági és toxicitási okokból egyre nagyobb a kereslet az úgynevezett “nem-aromás” vegyületek iránt, melyek előállítása Balatonfűzfőn is zajlik.

A telítetlen vegyületekkel ellentétben, amelyekre számos robosztus kémiai megoldás es technika áll rendelkezésre, a nem-aromás vázat tartalmazó vegyületek kémiai szintézise es detektálása számos kihívást jelent a vegyészek számára.

“Az alapvető cél olyan kémiai technológia kialakítása volt, amely alkalmas új, háromdimenziós térbeli szerkezettel rendelkező potenciális gyógyszer-jelöltek szintézisére, méghozzá szelektív redukcióval. A kollégáink a redukciókat speciális reaktorokban szakaszos és áramlásos körülmények között végzik. Az áramlásos rendszerek és folytonos mikro-reaktorok a jövő kémiájának és laboratóriumának új megoldásai. Segítségükkel a reakciók így szelektívebben, hatékonyabban és biztonságosabban kivitelezhetők” – mondta Alexander Drijver, vezérigazgató.

Amennyiben azok kereskedelmi forgalomban nem érhetők el, a tesztek elvégzéséhez szükséges, megfelelő tulajdonságokkal, kémiai-szerkezettel rendelkező vegyületeket helyben állítják elő. A labor dolgozói különböző nitrogén tartalmú mono-, illetve kondenzált gyűrűket redukálnak, így az új funkciós csoport létrejöttével különféle molekulakönyvtárakat lehet létrehozni.

A tesztek termékeinek minőségét, tisztaságát és szerkezeti azonosságát modern analitikai vizsgálatokkal igazolják. Az elvégzett munkát és analitikai vizsgálatokat külön erre kialakított elektronikus adatbázisban rögzítik. A kísérletek eredményei ezzel online kutathatók, ami a konklúziók levonásában és a kísérletek megtervezésében nagy segítséget jelent.

A ComInnex Zrt. vegyészei a megállapított szabályok alapján virtuális molekulakönyvtár tervező platformot fejlesztettek ki, mellyel az új, eredeti vegyületek előállítását jelentősen fel lehet gyorsítani. A potenciális molekulák iránt jelentős érdeklődés mutatkozik multinacionális gyógyszervállalatok részéről, így a befektetés megtérülése biztosra vehető.

A labor megnyitásának nem elhanyagolható eredménye, hogy szoros együttműködés alakult ki a Pannon Egyetemmel, ahonnan szép számmal érkeznek vegyész hallgatók nyári gyakorlatra, ahol gyakorlatban is elsajátíthatják a legújabb módszereket – közölte a társaság.