Ismét a verklié a főszereplő Keszthelyen (likebalaton.hu)

A Keszthelyi Turisztikai Egyesület és a keszthelyi Tourinform karöltve idén hetedik alkalommal szervezte meg az egykoron Hansjörg Surber és Irina Surber által megálmodott Verklifesztivált. A Fő tértől a kastély parkig várják a különböző országokból érkező verklisek a nézőket szeptember 7-8-án. Zömében magyar, osztrák német és svájci fellépők lesznek, de szlovák, szlovén cseh és lengyel verkliseket is várnak a szervezők.

A verkli országos szinten nem olyan ismert nálunk, mint a német ajkú országokban, az olaszoknál vagy mint Cseh- és Lengyelországban – mondta el a likebalaton.hu-nak Kovács Beatrix társszervező. Hozzátette:  Svájcban Zürich, Ausztriában Bécs, Németországban Berlin a verklifesztiválok színhelye, ilyen nagyvárosokkal versenyez Keszthelyi immár hetedik éve.

A verklifesztiválokat minden országban a történelmi belvárosban rendezik meg, így van ez Keszthelyen is. A kellemes utcahangulat, a kastély és kastélypark közelsége lenyűgözi a nemzetközi látogatókat, és egy kicsit visszavarázsolja az embereket és magát a várost is a századfordulóra.

Kovács Beatrix szerint a keszthelyi verklifesztivál annyira belopta magát az idős fellépők szívébe, hogy ők hajlandók akár több ezer km-t is utazni, hogy a Balaton-parti városban lépjenek fel és együtt lehessenek, találkozhassanak egymással.

A verklisek nagy része már 60 év feletti, egész idős, 80-85 éves verklisek is fellépnek Keszthelyen. Ők két napon keresztül mindent megtesznek azért, hogy a Keszthelyen járó közönség a legnagyobb élménnyel térjen haza. Megengedik a gyerekeknek, a járókelőknek, hogy kipróbálják a verklit, éneklenek, táncolnak a közönségnek vagy a közönséggel – fejtette ki a társszervező.  Beszélt arról is, hogy magyar dalok a múlt században nem nagyon születtek verklire. Az utóbbi években, amióta nálunk is egyre népszerűbb a verklitekerés, Németh József és Bring István, a Kackiás verklis együtt kitaláltak egy szerkezetet, mellyel sokkal gyorsabban tudnak lukkártyát készíteni; nem kézzel, napokig, hanem csupán néhány óra alatt. Nekik köszönhetően született meg a legtöbb magyar népdal és populáris magyar dal verkli változata – olvasható a likebalaton.hu oldalon.