Ismeretterjesztő molinókat helyeznek ki a Balaton körül (zaol.hu)

Tájidegen, de mára elterjedt növényeket és állatokat mutat be szerte a régióban a Nők a Balatonért Egyesület közelmúltban elkészült poszterein.

A Balaton térségében is megtalálható közönséges csavarhínár és a karolinai tündérhínár, a szemcsés békalencse, a nagylevelű moszatpáfrány, a magas és a kanadai aranyvessző, az ezüstkárász, a fekete törpeharcsa, több busa és kagylófaj: csak néhány a nem őshonos, de mára elterjedt fajok közül. A részben valamilyen módon (például madarak közvetítésével) részben betelepítéssel idekerült idegenhonos inváziós fajokat mutatja be a NABE. A szervezet rendezvényein sokszor szóba kerülnek különböző növények és állatok, sok érdeklődő kérdez egy-egy fajról, azok elszaporodásáról. Ezért készítették el a 8 részes ismeretterjesztő molinót.

– A Balaton körül szeretnénk minden településen bemutatni, rendezvényekre, fesztiválokra is elvisszük. Több helyen, főként iskolákban előadások is kísérik a kiállítást – mondta Vetőné Zeke Erzsébet, a NABE keszthelyi csoportjának vezetője.

Fotó: zaol.hu

Mint a molinón is olvasható: a fajok elterjedése a sokféleséget nem rontó természetes jelenség, ha az idegenhonos faj fokozatosan és stabilan beépül az őshonosok közösségébe. Ám ha hirtelen, tömegesen kezd terjedni egy-egy ilyen ilyen faj, felborítja az ökológiai egyensúlyt. Hosszabb távon kialakul ugyan egy új egyensúlyi helyzet, de közben őshonos fajok halhatnak ki.