Internetes csalót buktatott le a keszthelyi rendőrség (police.hu)

Internetes csalóval szemben indított eljárást a Keszthelyi Rendőrkapitányság, aki a megalapozott gyanú szerint többtucatnyi embert csapott be. A 21 éves kiskőrösi férfi internetes adásvételi oldalon kedvező áron hirdetett meg eladásra játékkonzolokat, telefont, táblagépet és más műszaki cikkeket, amelyeket aztán a vételár kifizetését követően nem küldött meg a vásárlóknak – a  Zala Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint.

 

A gyanúsítottal szemben a 3 rendbeli csalás bűntett, valamint 55 rendbeli csalás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozás vizsgálati szakaszában a Keszthelyi Rendőrkapitányság a szükséges eljárási cselekményeket elvégezte, az iratokat pedig átadta az illetékes ügyészségnek.

 

Legyenek óvatosak az internetes vásárláskor! – figyelmeztet a police.hu.

Az online piactereken az eladó és a vevő az oldalon belül kommunikálnak, a fizetés az oldalon kívül, átutalással vagy utánvétellel történik. A felhasználók értékelést készítenek a másik félről, ezek alapján körültekintően kell kiválasztani az eladót. Javasolt az utánvétellel történő vásárlás vagy a személyes átvétel.

A szabályosan működő webáruházak rendelkeznek adatvédelmi szabályzattal, vagy az üzletszabályzatuk kitér a személyes adatok védelmére és meghatározza a vásárlás legfontosabb feltételeit (például fizetési és szállítási kondíciókat).

  • Bankkártyával történő fizetés esetén lehetőség szerint olyan webáruházban vásároljanak, amelynél a fizetés valamely banki oldalon keresztül történik, így a bankkártyájuk adatai biztonságos kapcsolaton keresztül jutnak el a bank központjába, azokat a webáruház üzemeltetője nem ismeri meg!
  • Óvakodjanak az olyan weboldalaktól, amelyeknek nevében elírás vagy hiba található, valamint ahol nem, vagy hiányosan adják meg az üzemeltető cég adatait! Ezeket az oldalakat tekintsék megbízhatatlannak! 
  • Legyenek óvatosak a személyes adataik megadásánál is, különösen a bankkártyájukra vonatkozó adatok esetében, ezeket csak a fizetést bonyolító bank oldalán adják meg!

 

A biztonságos vásárlásról több is megtudható: ITT