Innovatív módszerekkel nyitná ki Tihany kincsesládáját a község új egyesülete (turizmus.com)

Miközben attrakciók és szolgáltatók tekintetében nagyon előnyös helyzetben van, a szakmai munka és a piaci szereplők együttműködése eddig hiányzott ahhoz, hogy Tihany az adottságaiban rejlő lehetőségeket kiaknázva sikeres és hatékonyan működő desztinációvá váljon. Ezen igyekszik változtatni a település új egyesülete az önkormányzattal és a TDM-mel karöltve – írja a turizmus.com.

 

Juhász Gábor, az Aquilo Hotel Panoráma ügyvezetője turisztikai tanácsadóként három éve kapta a megbízást Tósoki Imre polgármestertől a TDM-szervezet működésének átgondolására. Céljuk a Petróczi Orsolya vezetésével működő Tihanyi Legenda Idegenforgalmi és Fejlesztési Közhasznú Nonprofit szervezet munkájának támogatása volt, annak az óriási potenciálnak a segítségével, amelyet a településen tevékenykedő több száz turisztikai szolgáltató képvisel, s amelyet a nonprofit működési forma rugalmatlansága és a vállalkozók zömének érdektelensége eddig nem tett kiaknázhatóvá.

„Szerencsés helyzetben vagyunk, Tihanyban mind az önkormányzat, mind a TDM vezetésének szemléletmódja, szakmaisága példaértékű. A helyi szolgáltatók közül mégis jóformán egyedüliként ültem végig a TDM üléseit, melynek tevékenysége – a szervezet elismertsége ellenére – mégis láthatatlan maradt a tagok számára” – nyilatkozta lapunknak Juhász Gábor. A szakember attól tartott, hogy a nyári forgalommal „jóllakó” Tihany mellett a település páratlan adottságai ellenére rövidesen el fognak húzni az innovatív eszközöket alkalmazó desztinációk.

Miközben a 2019-es eredményekkel a szolgáltatók többsége sem volt elégedett, és jól látszott, hogy a nagy létszámú rendezvények rossz irányba mutatnak és túl nagy terhet rónak a községre, a szereplőket mégis nehéz volt változásra bírni. A Covid azonban megmutatta, hogy az újraindulás után a régi módszerekkel nem lehet eredményt elérni: a balatoni település vendégszámban jelenleg a 2015-ös adatokat hozza. Ezen szeretnének tudatos tervezéssel, innovatív módszerekkel változtatni.

A szemléletformálás 2020-ban, a járvány elindulásával egy időben kezdődött. Workshopokon, konferenciákon, bemutatókon igyekeztek felkelteni a szereplők kíváncsiságát, felhívni a figyelmüket a stratégiai gondolkodás és az összefogás szükségességére. Az edukáció részeként hangsúlyozták: nem elég befizetni az adót, a saját szakmájukban sikeresen működő vállalkozásoknak a tudásukat is bele kell tenniük a közösbe, hogy a TDM-menedzser ezáltal hatékonyabban és nagyobb szakmaisággal tudjon dolgozni.

A teljes cikk itt érhető el.