Ingyenes wifi lesz több település közösségi terein Veszprém megyében (veol.hu)

Veszprém megyéből harmincegy település létesíthet ingyenes, vezeték nélküli internetkapcsolati pontokat a WiFi4EU elnevezésű, európai uniós finanszírozási programban.

 

Az Európai Bizottság 2018-ban indította útjára a WiFi4EU elnevezésű kezdeményezést azzal a céllal, hogy Európa-szerte ingyenes, vezeték nélküli internetes hozzáférést biztosítson a polgárok számára. Az Európai Unió 2020-ig összesen 120 millió eurót biztosít az uniós tagállamok, valamint Norvégia és Izland mintegy nyolcezer településének, hogy nyilvános wifi-szolgáltatásokat biztosító berendezéseket szerezzenek be. A legalább három évig üzemeltetendő WiFi4EU-hálózatok ingyenesek és reklámmentesek lesznek, és használatukért a felhasználóknak nem kell személyes adataikat megadniuk.

A programban a települések wifi-berendezéseket telepíthetnek olyan nyilvános helyeken, ahol még nincs internet. A koronavírus idején is lehet ezeknek szerepük, hiszen szegényebb családok gyermekei a neten kapott leckét könnyen lehet, hogy ezeken a pontokon tudják majd le- és feltölteni.

Az uniós portál alapján már több mint 800 magyar település sikeresen pályázott az akcióban. Veszprém megyében az alábbi települések önkormányzata kap 15 ezer euró (mintegy ötmillió forint) értékű utalványt a közösségi élet színterein történő internetkapcsolat kiépítésére: Ábrahámhegy, Ajka, Alsóörs, Badacsonytomaj (tartalék listás), Bakonypölöske, Balatonakali, Balatonakarattya, Balatonfüred, Balatonfűzfő, Balatonkenese, Balatonrendes, Balatonszőlős, Csetény, Gecse, Gyulakeszi, Jásd, Kapolcs, Kup, Lovászpatona, Öskü, Pápa, Raposka, Sóly, Szápár, Takácsi, Tapolca, Tótvázsony, Tüskevár, Várpalota, Veszprém és Zánka.

Az eddig sikertelenül pályázóknak, valamint azoknak, akik eddig nem tudtak a lehetőségről, jó hír, hogy 2020 végéig még egy alkalommal írnak ki pályázatot.

A cikk folytatása itt található.