Hamarosan eldől, ingyenesen strandolhatnak-e a balatonvilágosiak (mfor.hu)

Folynak a tárgyalások a Club Aliga érintett partszakaszának önkormányzati tulajdonba adásáról.

A napokban jött a hír, hogy a Mészáros Lőrinc és Tiborcz István érdekeltségébe tartozó Appennin BLT Kft. megszerezte a balatonvilágosi Club Aliga többségi tulajdonrészét. A PRO-MOT Hungária Ingatlanfejlesztő Kft. a tulajdonában lévő területen túl további mintegy 10 hektáros területen – amelyen a kikötő és a strand található – vagyonkezelői jogot szerzett az államtól.

A helyiek aggódnak, hogy elveszhet a joguk a strand ingyenes látogatására. Attól félnek, hogy az új befektetők ellehetetlenítik a Balaton menti partszakasz megközelítését, ingyenes használatát.

Potocskáné Kőrösi Anita jobbikos képviselő ezért levélben fordult a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszterhez, Bártfai-Mager Andreához, a helyzet tisztázása érdekében. A képviselő emlékeztetett arra, hogy még Rákosi Mátyás és párttársai idejében sajátították ki ezt a szakasz pártüdülőnek. A terület 2007-es privatizációjakor pedig a helybeli lakosok és az üdülőtulajdonosok jogot szereztek a strand látogatására: ingatlanonként hat darab ingyenes belépőre váltak jogosulttá.

A miniszter nevében Fónagy János, a Miniszterelnöki Kormányiroda államtitkára válaszolt. Ebből kiderül, hogy az önkormányzat jelzése alapján elkezdődtek az egyeztetések a vagyonkezelő céggel, hogy az igényelt ingatlanok tekintetében milyen feltételekkel kerülhet sor a vagyonkezelési szerződés részleges megszüntetésére. Ennél többet nem árulhat el a tárgyalások jelenlegi szakaszában.

Fónagy arra hívja fel továbbá a figyelmet, hogy a magyar állam szerződéses partnere, a PRO-MOT Kft. tulajdonosi hátterének „esetleges” megváltozása önmagában nem érinti a fennálló vagyonkezelési jogviszony tartalmát.

Végül azt közli a képviselővel, hogy a strandhasználatot illetően a kormánynak nincs döntési hatásköre, de általánosságban elmondható, hogy a stranddal vagy fürdővel rendelkező települések esetén az állandó bejelentett lakcímmel rendelkező helyi lakosok a létesítmények szolgáltatásait kedvezményesen vehetik igénybe.

A cikk folytatása itt található.