Indul a balatoni Kék Hullám Zászló Strandminősítés 2022

2022-ben 19. alkalommal hirdette meg a Balatoni Szövetség (BSZ) a Kék Hullám Zászló strandminősítést. A megmérettetésre 45 balatoni strand nevezett, ami mutatja, hogy a minősítés egyre népszerűbb a strandüzemeltetők között – számolt be Fabacsovicsné Kovács Krisztina, a BSZ titkára a hirbalaton.hu-nak. A helyszíni bejárások 2022. június 20.-től zajlanak az értékelésbe bevont partnerek, szervezetek képviselőinek részvételével.

 

A Balatoni Szövetség partnereként a Nők a Balatonért Egyesület, a Balatoni Turizmus Szövetség, a Balatoni Kör, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, valamint a Magyar Turisztikai Ügynökség munkatársai helyszínelnek a strandokon.

Az elmúlt évekhez hasonlóan- újra egytől öt csillagig kapnak értékelést a nevezett strandok, ezzel is jelezve a fürdőhely szolgáltatásainak színvonalát.

A minősítés során a bizottság vizsgálja a parkolási viszonyokat, a vizesblokkok állapotát, tisztaságát, a strand akadálymentesítésének szintjét (parkoló, járdák, vizesblokkok, vízbejutás lehetősége), a környezet állapotát (virágosítás, gyep állapota, meder állapota), a játszóterek minőségét, árnyékoltságát. Figyelembe veszik a sportolási lehetőségeket, de a gyerekbarát szempontokra (pelenkázó, családi öltöző) is odafigyelnek. Vizsgálják a strandi vendéglátóhelyek kínálatát, fontosnak tartva a helyi termékek jelenlétét és az újragondolt, vagy megújított étel-ital választékot.

2022.-ben újra odaítélik a Balaton Családbarát Strandja 2022. és a Balaton Legzöldebb Strandja 2022. különdíjat is.

A három Balaton parti megye: Veszprém, Zala és Somogy megye önkormányzata különdíjat ajánlott fel egy-egy – a minősítés során kiemelkedően szereplő- megyéjükben található strand számára.

Az eredményhirdetésre Révfülöpön kerül majd sor 2022. július 07.-én.