Illegális hulladéklerakókat számoltak fel Zalaapátiban (zaol.hu)

Két nagyobb illegális hulladéklerakót számoltak fel a településen a Tisztítsuk meg az országot! program keretében. A munkákra a Belügyminisztériumtól nyert 4,2 millió forintot az önkormányzat – írja a zaol.hu.


A Diófasor utca végén és a Szentkirályi-árok mellett, a vasúti töltésnél lévő területet tisztították meg a kivitelezők. Mindkét helyszínen évtizedes volt a tájseb.

Mint Vincze Tibor polgármester elmondta, az őszi lomtalanítások idején igyekeztek ugyan folyamatosan csökkenteni a hulladék mennyiségét, de ez nem jelentett végleges megoldást. A település már régóta a megfelelő rekultivációs pályázat kiírására várt, és tavaly ősszel sikerrel járt.

A település két végén összesen 200 köbméternyi, illegálisan lerakott szemét halmozódott fel, amelyet most a Zalaispa vitt el és ártalmatlanít. Voltak itt használt bútorok, hűtők, autóalkatrészek is a kommunális és zöldhulladék mellett.

A településvezető felidézte, hajdan a Szentkirályi-ároknál nem hivatalos autóroncs-telep volt, amit az önkormányzat a rendőrséggel közösen felszámolt, de alkatrészek és kisebb karosszériaelemek is maradtak ott, a domb aljában pedig egyre csak gyűlt a hulladék a felelőtlen emberek miatt.

– A klímavédelemnek része az is, hogy nem szennyezzük a környezetünket – szögezte le Vincze Tibor. – Az országos akcióhoz mi a „Tisztítsuk meg Zalaapátit, és tartsuk együtt rendben!” mottó jegyében csatlakoztunk, hiszen ez közös felelősségünk. A mostani helyszíneket a jövőben fokozottan ellenőrizzük, mert nem szeretnénk, hogy újratermelődjön az illegális hulladék. Ugyanakkor számítunk mindenki belátására, együttműködésére is.

A polgármester szerint ezen a téren rendkívül fontos a szemléletformálás, például az iskolai oktatás és a szülői példamutatás annak érdekében, hogy legalább a felnövekvő generációk számára legyen természetes a környezet megóvása. Emlékeztetett, nagyjából tíz éve indult Zalában egy rekultivációs program az ISPA keretében, akkor számos településen szelektív szigeteket is kihelyeztek, ám a tapasztalatok meglehetősen vegyesek, ezeket nem feltétlenül a rendeltetésüknek megfelelően használják. A környezettudatosság terén így hát sok még a teendő, tette hozzá Vincze Tibor.