Szezonösszegzés: mozgalmas évük volt a balatoni vízimentőknek

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata, mint ahogy az 1999. évi megalakulása óta eltelt időszakban mindig, 2020-ban is folytatta szakmailag elkötelezett munkáját – olvasható a beszámolójukban. A szervezet fő célja továbbra is a vízibalesetek megelőzése és felszámolása, melyet több, tematikusan elkülönített, nemzetközi példák alapján felépített szervezeti egységben végeznek. 

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának tevékenységei között a mentési és mentésirányítási feladatok mellett egyebek mellett rendezvénybiztosítás, képzés, valamint különböző balesetmegelőzési kampányok készítése is szerepel.  Az egyesület idén is – csakúgy, mint az előző szezonokban – az Országos Mentőszolgálattal, az Országos Meteorológiai Szolgálattal, a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesülettel, a Magyar Légimentőkkel, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitánysággal, az Országos és Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságokkal, valamint civil mentő partnereivel szorosan, egymást segítve, gördülékenyen működött együtt.

Képzések

Az idei évben a COVID-19 vírus miatt kialakult helyzetre való tekintettel bevezették az online oktatást a tanfolyamok elméleti moduljában. A számok megmutatják, hogy a jelentkezők egy részének nem sikerült sikeres záróvizsgát tennie. Ez rávilágít arra, hogy nagyon komolyan és szigorúan veszik a számonkérést, és csak a maximálisan jól teljesítők (elméleti és gyakorlati vizsga) szerezhetik meg a képesítést. Azoknak, akiknek nem sikerült levizsgázniuk, lehetőséget biztosítanak, hogy egy újabb vizsga keretein belül bizonyíthassák rátermettségüket.

A tananyagok – a vízimentés és a vízparti elsősegélynyújtás alapjai – továbbra is ingyenesen elérhetők és letölthetők honlapjukról. Ennek a kezdeményezésnek nem titkolt célja, hogy minél szélesebb körben érje el azokat, akik vízparton, vagy nyílt vízen töltik idejüket és potenciálisan veszélybe kerülhetnek.

Az idei esztendőben a vízimentő képzésen 97 fő kezdett meg tanfolyamot sikeres szintfelmérőt követően, 90 főből vált végzett vízimentő. A vízicsúszda-kezelő képzésen 52 fő kezdett tanfolyamot, 51 fő tett sikeres vízicsúszda-kezelő vizsgát.  Az úszómester képzésen 73 fő kezdett meg tanfolyamot sikeres szintfelmérőt követően, 70 fő végzett, míg uszodagépész és vízkezelői képzésen mind a jelentkezett 8 fő sikeresen vizsgázott. Mindemellett 250 fő vett részt sikeresen kártyaérvényesítőn vagy kártyamegújítón.

Strandi jelenlét

Az idei évben 30 Balaton parti településen voltak jelen, összesen 47 strandon és 6 medencénél. A Balaton mellett több vidéki tó (Sopron, Hévíz, Esztergom) üzemeltetője is az Egyesületet választotta, összesen 7 településen, Budapesten pedig 6 helyszínen voltak jelen. 2020. október 31-ig összesen 8.109 szolgálati napot teljesítettek, ami 32%-kal kevesebb az előző évhez képest. A koronavírus járvány miatti lerövidült strandi szezon ellenére 8.109 napot töltöttek szolgálatban.

A strandi mentők eddig összesen 3.901 fő könnyű sérültnek/bajbajutottnak biztosították a megfelelő, szakszerű ellátást, ami 3,11%-kal több mint az előző évi ellátottak száma. Ez is jól tükrözi, hogy a világjárvány miatt az idegenforgalmi szezonban sokan inkább a belföldi utazások mellett döntöttek, így a Balatonhoz látogatók száma is meghaladta az előző évit.

A strandnyitásokat megelőzően a fürdőterületek vízfelszín alatti medervizsgálatát, akadálymentesítését idén 26 balatoni strandon végezte el az Egyesület.

Mélyvízi mentések

A mentőhajók összesen 261 alkalommal futottak ki. A riasztás típusa szerint a következő esetekben kaptak riasztást:  69 esetben vonultak bajbajutott személyhez, 10 esetben bajbajutott személyhez és egyúttal bajbajutott hajóhoz. A szolgálatot teljesítő egészségügyi szakszemélyzet a Rupert sürgősségi mentőhajón 40 alkalommal, az Alfa sürgősségi mentőhajón 25 alkalommal, a BL Lomac mentőhajón 1 alkalommal nyújtott szakszerű segítséget. 38 db eszközmentés volt, ezekben az esetekben személyi sérülés nem történt. 19 esetben különböző vitorlásversenyek biztosításához, 22 alkalommal egyéb rendezvénybiztosításhoz (vízi, vízparti rendezvények, filmforgatás) vonultak. 21 alkalommal futottak ki hajók egyéb munka miatt (vízmintavételezés, búvármunkák stb.). 12 alkalommal prevenciós tevékenység miatt vonultak ki.

A hajós szolgálat 3 alkalommal, strandi vízimentők 1 alkalommal végeztek újraélesztést, mely mind a 4 esetben sikeres volt.

Szárazföldi jelentét

A 2016-ban hadrendbe állított mentőtiszti gépkocsi folytatta megkezdett tevékenységét. Az idei évben Balatonfenyves település Önkormányzata és a Porsche Hungaria Kereskedelmi Kft. segítségével július és augusztus hónapban napi ügyeleti rendben segítették a térségben egészségkárosodást szenvedett személyeket. 2020-ban összesen 145 esetfeladatot láttak el az Országos Mentőszolgálat koordinálásával.

Az idei évben a Gattyán Alapítvány támogatásával került beszerzésre egy új mentőautó, mely ESETKOCSI szintű felszereltséggel és szakszemélyzettel állt szolgálatba az Ábrahámhegy Önkormányzata által biztosított állomáshelyen. Az új esetkocsi 2020. június 27. – augusztus 29. közötti időszakban állt a rászorulók segítségére, az Országos Mentőszolgálat irányításával összesen 90 esetfeladatot látott el.

A szárazföldi egységek a szolgálati idejük alatt összesen 235 esetben láttak el feladatot.

Rendezvénybiztosítás

Több más esemény mellett a VMSZ csapata biztosította a LEN European Water Polo Championships versenyt, a Balaton-átúszást, a Balaton-átevezést, az 52. Kékszalag és egyéb vitorlásversenyek résztvevőinek biztonságát. A vírushelyzetre való tekintettel az idei évben a nagy zenei fesztiválok nem kerültek megrendezésre (Balaton Sound, STRAND Fesztivál), A tavalyi évhez képest a vírushelyzetre való tekintettel 70%-kal kevesebb rendezvény került megtartásra.

Táborok

Idén két alkalommal szerveztek vízimentő gyermektábort, melyeken több mint 30 fő vett részt. Ahogy az előző években is, a gyermekek most is játékos formában ismerkedhettek meg a vízimentéssel és a vízbiztonság fő elemeivel. A táborlakók változatos programokon vettek részt és közelről megismerkedhettek az egyik mentőhajóval. Emellett sokat tanultak a vizek veszélyeiről, az időjárási adatokról, az önmentésről, az egyesület munkájáról, a mentőeszközök használatáról és a fürdőzési szabályokról.

Kampányok

A tavalyi évhez hasonlóan folytatták az UNIQA Vízimentő RoadShowt, ahol az érdeklődők megismerkedhettek a laikus újraélesztés helyes technikájával, a fürdőzés szabályaival és mindezek mellett hasznos információkat kaphattak a vízi balesetek megelőzésének lehetőségeiről és megnézhettek egy vízimentő bemutatót is. A program iránt érdeklődők különböző játékos feladatokban próbálhatták ki magukat. A kezdeményezés több ezer embert vonzott a rendezvényekre.

2018-ban indult el a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság, a Balaton Fejlesztési Tanács és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata összefogásában megvalósuló MENTŐÖV PROGRAM. A Balaton Fejlesztési Tanács és az Innovációs és Technológiai Fejlesztési Minisztérium támogatásával létrejött program egy egységes, egymásra épülő, vízbiztonságot és közbiztonságot elősegítő, felvilágosító és tájékoztatási rendszer. A komoly szakmai összefogás eredményeként megszületett komplex prevenciós program célja, a biztonságos vízhasználathoz szükséges információk megismertetése és tudatosítása, hosszabb távon a balatoni vízi balesetek számának csökkentése, megelőzése, valamint az emberek tudatos, felelős vízhasználatra ösztönzése. Ezen kívül a program keretében elkezdődött egy egységes, könnyen értelmezhető, helymeghatározást lehetővé tevő rendszer kiépítése, melyhez a 2020-as szezonban két újabb strand csatlakozott.

A tervek szerint a rendszer a Balaton valamennyi strandján megvalósul majd, mely egy esetleges baj – baleset, rosszullét – esetén jelentős mértéken segíti és meggyorsítja a mentésirányításban és mentésben dolgozók munkáját.

Az ingyenes segélykérő alkalmazást, a BalatonHelp-et továbbra is igyekeztek minél szélesebb körben megismertetni a tavi hajósokkal és a Balatonnál pihenőkkel. A Magyar Vitorlás Szövetség közreműködésével a Kékszalag vitorlásverseny idején kiemelt szerepet kapott a kommunikációban a biztonságos hajózás és a BalatonHelp alkalmazás.

Támogatások

A 2020. évi „Közbiztonság-vízbiztonság fejlesztése” program keretében a Balaton Fejlesztési Tanács vissza nem térítendő támogatással segítette az Egyesületet a MENTŐÖV prevenciós program megvalósításában.

A MOL-csoport 2006 óta támogatja az Egyesületet. Az idei évben az FGSZ Földgázszállító Zrt. támogatásával kerültek beszerzésre légzésvédelmi eszközök, melyeket a három balatoni megye kórházaiba helyeztek ki használatra. A Dräger professzionális légzésvédelmi rendszere új dimenziót állít fel a kórházi alkalmazás területén. Az izolációs légzésvédő készülékek lényege, hogy teljesen zárt rendszerből történik a levegőellátás, mellyel hozzájárulhatunk az egészségügyi dolgozok biztonságos munkavégzéséhez a járvány idején. A Gattyán Alapítvány támogatásával beszerzett mentőautóval – valamint a társadalmi adakozásokból megvásárolt felszerelésekkel – a legmagasabb szintű szárazföldi egységet sikerült rendszerbe állítani. Mind a vízi, mind a szárazföldi eszközöket az UNIQA biztosította.  A távközlés területén a Magyar Telekom Nyrt. segítette a zavartalan kommunikációt, míg a VMSZ Mentésirányítási Központ üzembiztos működése a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Híradó-Infokommunikációs Szakszolgálata és a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület támogatásával valósult meg. A Mentésirányítási Központ helyszínét a Magyar Honvédség Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központ biztosítja. A Das WeltAuto – a Porsche Hungaria Kft. használt autókkal foglalkozó üzletága – évek óta kiemelt támogatópartnere az Egyesületnek. 2019 őszén egy olyan kedvező ajánlatot állítottak össze , ami lehetővé tette, hogy a már kiöregedett szárazföldi autóflottát korszerűbb, biztonságosabb, komfortosabb járművekre cseréljék. A rendkívül kedvező feltételeknek köszönhetően összesen 6 gépjárművet – 5 személyautót és 1 furgont – tudtak megvásárolni. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Rupert és az Alfa sürgősségi mentőhajók üzemeltetéséhez idén is anyagi támogatást biztosított.

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata a balatoni szezon végével készenléti szolgálatot tart fenn – 3 mentőhajóval – a Balaton teljes területén, valamint 0-24 órában üzemeltetik Mentésirányítási Központot.