Így szálljunk vízre a Balatonnál (Magyar Nemzet)

November 14-étől megszűnt a viharjelzés a Balatonnál. A hétvégén megkezdődött késő őszi, tél eleji hajós- és horgászszezonban a vízre menőknek kell figyelniük saját és társaik biztonságára, nekik kell tájékozódniuk arról, milyen időjárás várható. A rendőrség hajói sincsenek állandóan vízen, mint a tavaszi, nyári szezonban, de minden vízirendészeti kikötőben van egy készenléti egység.

A nap 24 órájában bármikor vízre tudnak szállni egy előre felkészített, éjszakai mentésre is alkalmas járőrhajóval, vészhelyzetben egyszerre több egység is elindulhat. A rendőrök szívesen tájékoztatják a hajósokat, horgászokat, milyen idő várható aznapra a Balatonon, ráadásul ha valaki bejelentkezik náluk, kimegy a vízre, akkor baj esetén a járőrök tudják, hol, merre, kit, milyen hajót kell keresniük – írja a Magyar Nemzet. 

Egészen április elsejéig nincs központi, a tó egész vízfelületéről látható viharjelzés a Balatonnál. A hajózás nincs megtiltva, de sokkal nagyobb az egyéni felelősség. A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság a tragédiák elkerülése érdekében felhívta a figyelmet arra, hogy egyre inkább hideg idő jön, késő őszi, téli időjárási jellemzők alakulnak ki. A Balatonon ilyenkor tapasztalható hirtelen leszálló sűrű köd és a 10 Celsius-fok körüli és alatti vízhőmérséklet együttesen teszi nehezebbé a vízi közlekedést, növelve az ezzel járó kockázatokat.
Kiemelten fontos a viharjelzési szezon utáni időszakban a vízre szállás előtt az időjárás-előrejelzés megismerése. Ez az Országos Meteorológiai Szolgálat www.met.hu honlapján vagy a Meteora mobilapplikációján is megismerhető.

Az ilyen speciális helyzetben, a hidegebb időben való hajózás, vízi közlekedés során nagyon fontos az általános mentőeszközök megléte, minősége, használhatósága. A rendőrök szerint életet menthet, biztonságot ad az irányt és a saját pozíciót is mutató eszközök (iránytű, kompasz, GPS, radar) használata.

A segélykérések során hívható a 112-es egységes európai segélyhívó szám, amely már a segélykérő helyadatait is elküldi – amennyiben iOS vagy Android rendszerű okostelefonról indítják a hívást. Az 1817-es balatoni vízi segélyhívó számra indított hívásukkal közvetlenül a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság központját érik el. A BalatonHelp alkalmazás használatával a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata riasztható. Ez a hívó állomás GPS-koordinátáját is azonnal továbbítja – ezzel segítve a felkutatást és a mentést.ű

Nagyon fontosnak tartja szakszolgálat a vízre induló hajókon a kommunikációs és segélykérő eszközök meglétét, feltöltöttségét, vízmentességének biztosítását, a vízmentes tokok alkalmazását, mert ezekkel jelentősen megrövidülhet a keresés. Az őszi-téli időjárási körülmények nagyban megnehezíthetik a segítséget nyújtók helyszínre történő megérkezését, ezért jelentősen megnőhet a mentéshez szükséges idő, amely így további komoly rizikófaktor a vízi közlekedők számára.

Bár a jogszabályok nem tiltják, a rendőrség ebben az időszakban a Balatonon az egyéni sporttevékenységként végzett hajózást vagy a csónakos, nyílt vízi horgászatot nem javasolja. A tó jegesedéséig a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság minden vízirendészeti rendőrőrsén készenlétben tart azonnal bevethető mentőhajókat, azonban ezek bevetésének sikeressége csak a rendőrség által ajánlott tanácsok betartásával lehet eredményes.