Így látták a siófoki obszervatóriumból: gyorsított videó egy zivatarcella kialakulásáról

Ötven másodperbe sűrített gyorsított videón nézhető meg, hogy nézett ki a szombati zivatarcella kialakulása a Balaton felett a siófoki meteorológiai obszervatóriumból. Kora délután az előzetes számításoknak megfelelően egy markáns hidegfront érte el a Balatont. A kevés felhővel „alattomosan” érkező front a vízen tartózkodók számára csak az északira forduló és percek alatt viharossá váló széllel vált érzékelhetővé. Szigligetnél mérték a legerősebb széllökést.

 

A délután folyamán az összes parti szélmérő állomás legalább 70 km/h-s széllökést regisztrált, de a nyugati medencében a félvízen elhelyezkedő Szigliget-cölöp mérőhelyen a 92 km/h-t is elérte a legerősebb széllökés.

A hőmérséklet terén is markáns változás történt. Délben 30-32 fok közelében tetőzött a hőmérséklet, majd az északnyugatira forduló széllel néhány óra leforgása alatt 7-8 fokot zuhant a hőmérséklet, kora este mindössze
18-20 fokot lehetett mérni.

Az országban az első zivatarcella a front torlasztó hatása következtében a keleti medencétől északra pattant ki (lásd videót) és a Velencei-tó felé vette az irányt, így oda már zivatar kíséretében érkezett a hidegfront.

Magához a frontrendszerhez tartozó csapadékzóna zóna csak az éjszaka folyamán érte el a Balatont és hajnalra át is vonult, Siófokon és Fonyódon 5, Keszthelyen 6 mm csapadékot okozva.

 

A hőség egy ideig nem tér vissza

A hidegfront okozta lehűlés tartósnak mutatkozik, a hőség egy ideig nem tér vissza. A szombat délutáni strandidő kellős közepén meglepetésszerűen lecsapó vihar különösen veszélyes volt a nagyszámú fürdőzőre, vizibiciklizőre és vitorlásra nézve, érkezésére csak a mérések és számítások alapján lehetett következtetni.

A várható viharra jó előre megkapták a figyelmeztetést a vizirendészet, vizimentők, az érintett szervezetek és a helyi média munkatársai, így mindenki felkészülve várhatta a szokatlan hidegfront érkezését – az Országos Meteorológiai Szolgálat siófoki állomásának beszámolója szerint.