Így áll ősszel az ingatlanpiac a Balaton körüli vármegyékben

A következő időszakban élénkülés jöhet az országos és a Balaton körüli vármegyék piacán egyaránt, ami rá is fér a piacra, amely az elmúlt időszakban átalakult, ennek eredményeként pedig megtorpant. Ez az egyre szélesebb kínálattal, a bizonytalan gazdasági környezettel, a kiadások növekedésével magyarázható – ez derül ki az ingatlan.com legfrissebb piaci elemzéséből, amely ismerteti a szeptember végi árakat. 

“Új egyensúly alakult ki az idén, mivel még mindig hiány van vevőkből. A kereslet csökkent mindenhol, így Budapesten, a vármegyeszékhelyeken, a kisebb városokban és a településeken is beállt egy, a korábbi évekhez képest alacsonyabb szintre. Mindez az árakra is hatással volt. Már 2022 második felében is nagyon lelassult a drágulás üteme, ám a piac lendülete akkor még néhány százalékos áremelkedést hozott. Ezzel szemben 2023-ban január óta szinte minden településen stagnáltak az árak” – mondta a jelenlegi lakáspiaci helyzetről Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Bár a lakáspiaci keresletet nagyban meghatározó országos és vármegyei nettó átlagkeresetek éves szinten 14-14 százalékkal 370 ezer, illetve 298 ezer forintra nőttek, ám a mindennapi kiadások jelentősen emelkedtek, így a fizetések vásárlóereje visszafogottabbá vált, ebben a bizonytalan környezetben pedig sok háztartás óvatos maradt és későbbre halasztotta a lakóingatlan-vásárlást.

Somogy vármegye

Kaposváron az átlagos négyzetméterár 446 ezer forintot tett ki, ami drágulást jelent a tavalyi 404 ezer forinthoz képest. Az kaposvári lakóingatlanok 33 millió forintos átlagáron szerepelnek a kínálatban, míg egy évvel korábban 32,5 millió forint volt. A négyzetméterárak lakásokhoz mért jelentősebb mértékű növekedése azt mutatja, hogy a kisebb lakások nagyobb szerepet kaptak a kínálatban. A vármegye legjelentősebb lakásválasztékát felvonultató balatoni települések közül Siófokon, Balatonlellén és Zamárdiban a 968 ezer -1,13 millió forint volt idén szeptemberben az átlagos négyzetméterár, míg egy évvel korábban 934 ezer -1,08 millió forintot tett ki. A vármegye nagyobb városai közül Marcaliban, Nagyatádon és Barcson az átlagos négyzetméterár 231-427 ezer forintra változott a tavalyi 165-417 ezer forintról. Míg az eladásra szánt lakóingatlanok átlagára ezekben a városokban 21,5-35 millió forintot tett ki most szeptemberben, miközben tavaly 21-38,9 millió forintról volt szó.

Az elemzés szerint Somogy vármegyében szeptember végén a használt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 629 ezer forint volt, szemben az egy évvel korábbi 717 ezer forinttal. Az eladásra kínált lakóingatlanok átlagára pedig 59,9 millió forintnál jár az idén, míg egy évvel korábban 73 millió forint volt.

Veszprém vármegye

Az elemzés szerint Veszprém vármegyében szeptember végén a használt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 663 ezer forint volt, szemben az egy évvel korábbi 675 ezer forinttal. Az eladásra kínált lakóingatlanok átlagára pedig 60 millió forintnál jár az idén, míg egy évvel korábban 69,9 millió forint volt. Ez pedig azt jelzi, hogy kisebb lakások kerültek fölénybe a vármegye piacán.

Veszprémben az átlagos négyzetméterár 732 ezer forintot tett ki, ami lényegében megegyezik az egy évvel korábbi 730 ezer forinttal. Az veszprémi lakóingatlanok 49,9 millió forintos átlagáron szerepelnek a kínálatban. A vármegye legjelentősebb lakásválasztékát felvonultató balatoni települések közül Balatonfüreden, Balatonalmádiban és Balatonfűzfőn 734 ezer – 1,04 millió forintos az idén szeptemberi átlagos négyzetméterár, ami nem jelent lényeges változást a 709 ezer – 1,04 millió forintos tizenkét hónappal ezelőttihez képest. A szóban forgó településeken a lakóingatlanok 81,5-132,5 milliós átlagáron vannak jelen idén, míg tavaly ugyanezeken a településeken az árak 80,6-139 millió között mozogtak. Pápán, Tapolcán és Ajkán az átlagos négyzetméterár 418-497 ezer forintra változott a tavalyi 336-490 ezer forintról. Míg az eladásra szánt lakóingatlanok átlagára ezekben a városokban 28,3-39,5 millió forintot tett ki most szeptemberben, miközben tavaly 33,9-39,9 millió forintról volt szó.

Zala vármegye

Zala vármegyében szeptember végén a használt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 510 ezer forint volt, szemben az egy évvel korábbi 475 ezer forinttal. Az eladásra kínált lakóingatlanok átlagára pedig 45 millió forintnál jár az idén, míg egy évvel korábban 52,5 millió forint volt. Zalaegerszegen az átlagos négyzetméterár 512 ezer forintot tett ki, ami drágulást jelent a tavalyi 489 ezer forinthoz képest. Az zalaegerszegi lakóingatlanok 36,9 millió forintos átlagáron szerepelnek a kínálatban, míg egy évvel korábban 42 millió forint volt. A vármegye legjelentősebb lakásválasztékát felvonultató települések közül Keszthelyen, Hévízen és Gyenesdiáson a 690-884 ezer forintos idén szeptemberi átlagos négyzetméterár meghaladja a tizenkét hónappal ezelőtti 631-883 ezer forintot. A városokban a lakóingatlanok 65-159 milliós átlagára elmarad a tavalyi 75-170 milliós összegtől. Nagykanizsán pedig az átlagos négyzetméterár 400 ezer forintra változott a tavalyi 370 ezer forintról. Míg az eladásra szánt lakóingatlanok átlagára ezekben a városokban 27 millió forintot tett ki most szeptemberben, miközben tavaly 29,7 millió forintról volt szó.