Több víz van a Balatonban (24.hu)

Az éghajlatváltozás okozta aszályok egyre súlyosabban fenyegetik a Balatont, ezért növelték a szakemberek 60 millió köbméterrel a tó vízmennyiségét, 10 centiméterrel megemelve az üzemi vízszint-maximumát.

A klímaváltozás hatásait már jócskán a saját bőrünkön érezzük, Magyarország viszonylatában hosszú aszályok és komolyabb viharok formájában. Tudósok és civilszervezetek évek óta kongatják a vészharangot, az éghajlatváltozás fékezése mellett az alkalmazkodásra hívják fel a figyelmet. Ez utóbbit vette komolyan az Országos Vízügyi Főigazgatóság, amikor 2016-ban – próba jelleggel – ideiglenes vízszintszabályozást vezetett be a Balatonon. Ennek eredményeként a tó szabályozási vízszintjét az eddigi 110 centiről 120 centire emelték.

Gyakrabban párolog több, mint amennyi befolyik

Az online újság megkeresésére az OVF-nél elmondták, minderre a klímaváltozás miatt van szükség, hiszen a természetes vízkészlet hosszú távon csökkenést mutat, ami a vízkészlet hiányának erősödését jelenti. A Balaton vízforgalmára vonatkozó elemzések azt mutatták, hogy az előttünk álló évtizedekben elsősorban a további melegedés hatására hosszabb időszak átlagában a vízháztartási mérleg további romlása várható.

Egészen pontosan arról van szó, hogy 2000 és 2017 között hét olyan év volt, amikor kevesebb természetes víz jutott a Balatonba, mint amennyi onnan elpárolgott. A tartósan alacsony vízállás pedig nemcsak természetvédelmi, de helyi és országos gazdasági károkat okoz, az egyetlen megoldás pedig a tóban tárolt vízmennyiség növelése.

Tíz centiméter 60 millió köbméter többletvizet jelent

A szóban forgó 120 cm-es átlagvízállás (az új szabályozási szint) a Balatonakali és a Tihany-révi vízmércék napi reggel 7 órát megelőző 24 órás átlag vízállásaiból számított számtani középérték adja ki. Ez a Balaton szabályozási szintje, adott éven belül az alábbiak szerint változik:

(Forrás: OVF)

 

Hogy mi történik akkor, ha hirtelen, szélsőséges mennyiségű csapadék és az ebből adódó magas hozzáfolyás miatt átmenetileg a szabályozási szint felé emelkedik a vízállás, és ehhez vízlengésből illetve hullámzásból adódó további vízszintemelkedés társul, kiderül a cikkből.