Idén már 27 embert kellett kimenteni a Balatonból (likebalaton.hu)

A Balatonból 2023-ban 169 kivonulás során 338 embert mentettek ki a vízrendőrök, az idén már 16 alkalommal 27 személynek segítettek a vízirendészet munkatársai. 

Több mint 30 szolgálati kisgéphajója van a Balatoni Vízirendészeti Rendőr-kapitányságnak (BVRK), műszakilag ők tartják üzemben a drávai hajókat, és a Fejér vármegyei vízi járműveket is felkészítették már a szezonra. A Balatonon hétvégén a SUP-osokon kívül vitorlázóknak is segítséget nyújtottak a vízirendőrök – írja a likebalaton.hu.

A Balatonból 2023-ban 169 kivonulás során 338 embert mentettek ki a vízrendőrök, az idén már 16 alkalommal 27 személynek segítettek a vízirendészet munkatársai.

A legtöbbször hajózókat vagy valamilyen vízieszköz – SUP, kajak, csónak, vitorlás, szörf – használókat, illetve fürdőzőket kell kimenteni – tájékoztatott a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság (SVMRFK) kommunikációs szolgálata. Vasárnap két esetben négy személyt, SUP-osokat és vitorlázókat kellett kimenteni a Balatonból.

A tavon az idegenforgalmi szezonban egyidejűleg 18-20 kisgéphajó lát el feladatokat, ám a nagy rendezvények – Balaton-átúszás, Kékszalag, Balaton-átevezés – alkalmával akár a teljes flotta is bevethető. Az idén eddig 11 üzemképes kisgéphajó került vízre a Balatonon, megosztva az öt – Siófok, Balatonföldvár, Fonyód, Keszthely, Balatonfüred – vízirendészeti rendőrörs között, június elsejéig további nyolc kisgéphajót bocsátanak vízre.

Vihar- és hullámállóság szempontjából három kategóriába tartoznak a balatoni vízirendészet hajói: vannak, amelyek kifejezett jó időben alkalmasak járőrszolgálatra, azonban kevéssé viharállóak. Akadnak olyanok, amelyek már komolyabb, erősebb szélben is hatékonyan tudnak beavatkozni. A nagy kapacitású mentőhajók bármilyen szélben és viharban képesek menteni.

A Balatonon 149 hatóságilag kijelölt fürdőhely található, ezen felül nagyjából száz olyan strand, ahol fürdeni lehet. A rendőrség azt is közölte: számítások szerint egy adott időpillanatban a nyári főszezonban – július 20 és augusztus 20 között – kánikulában közel 300 ezer személy lehet a vízben vagy vízparton. A tavon 116 kikötő van, ebből 73 közforgalmú és 43 saját használatú (üzemi).