Idén is nagy szerepe lesz az orgonának Tihanyban (likebalaton.hu)

A Tihanyi Apátság orgonája különleges barokk hangulatával igazi éke a templomnak. A kórusrácson álló 15 tagú angyalzenekar pedig nem csak Magyarországon egyedülálló, de a világban sincs párja. 2020-ban nagyon sok komolyzenei eseményt tartanak a Tihanyi Apátságban. Összesen 28 hangverseny lesz, nem mindegyik kizárólag orgonakoncert, de sok szerepe lesz neki is. Harmónia a vizek felett címmel lesz egy saját fesztiválja is az apátságnak, augusztusban.

A Tihanyi Apátság barokk templomát több lépésben emelték nagyjából az 1720-as évektől – mondta el a likebalaton.hu-nak Kővári Péter, az apátság zenei igazgatója. Kifejtette: az oltárt, a szószéket, a templom belső faragványait és az orgona szekrényét Stuhlhoff Sebestyén készítette 1753 és ’62 között. Ő egy német származású asztalosmester volt, aki hosszú évekig kitartóan dolgozott a hangszeren. Bár világi ember volt, és soha nem lépett be a rendbe, a szerzetesek teljesen maguk közé fogadták, és abban a megtiszteltetésben részesült, hogy a kriptába temették el a szerzetesek mellé.

Az eredeti orgonáról annyit lehet tudni, hogy egy rövid oktávos, egy manuálos, 12 regiszteres hangszer volt, erre a régióra ebben a korban ez a fajta volt jellemző. Az építőjéről viszont csupán feltételezések vannak. Az biztos, hogy a hangszer egészen 1944-ig működött.
Azonban a második világháborúban, 1945 tavaszán az orgona gránát találatot kapott, ami felolvasztotta az egész sípművet. A hangszer akkori állapotát nem lehet pontosan tudni, de az biztos, hogy egészen addig működőképes volt.

A háború után aztán 1947-ben az Angster József és Fia Orgonagyár készített egy átmeneti, 6 regiszteres orgonát, op. 1299 számmal – folytatta az orgona történetét a zenei szakértő. Ez az orgona volt az apátságban 1964-ig, amikor az FMKVO (Fővárosi Művészi Kézműves Vállalatok Orgonaüzeme) bővítette a hangszert. Ez persze még mindig csak pót megoldás volt, de a funkcióját, hogy egyáltalán legyen valami és betöltse a teret 1993-ig ellátta. Addigra három manuálossá bővítették, toldozták-foldozták, ami azért művészi és szakmai szempontból nem volt annyira helytálló. Nem úgy szólt, mint egy művészi orgona hangszer, ezért amikor 1993-ban elkezdték a templom és a kolostor rehabilitációját, az Aquincum Orgonaépítő Kft. új orgonát épített az apátság számára. Azóta ez az orgona lakik az eredeti, barokk orgonaházban, ami egy 2 manuálos, 24 regiszteres hangszer, és 1598 sípja van.

Az orgonának az idei esztendőben is fontos szerepe lesz. Legközelebbi nagyobb eseményük tavasszal lesz, amikor is az orgonisták egyik legnagyobbja előtt tisztelegnek a Bach mindenkinek elnevezésű kezdeményezés keretén belül. A programsorozatban egy héten keresztül a világ minden táján Bachot játszanak koncerttermekben, utcán, aluljárókban. Ehhez csatlakozott Tihany is, ahol március 21-én, Bach születésnapján, a nagy templomok orgonistái felváltva szólaltatják meg az apátság hangszerét – írja a likebalaton.hu.