Idén is lesz Mozdulj Balaton! – új szakmai vezetője lett a rendezvénysorozatnak

Idén is lesz Mozdulj Balaton! rendezvénysorozat szombatonként 2024. június 22. – augusztus 24. között. A korábbi főszervező halála miatt jelenleg  még  zajlik a program újraszervezése, az önkormányzatok-, strandok csatlakozása. Emiatt a múlt szombaton még csak néhány balatoni strandon indult be a program, június utolsó szombatjától viszont már sok helyszínen várják az érdeklődőket sportprogramok. A csatlakozó strandokról pénteken lesz elérhető a lista – közölte a HírBalatonnal a program új szakmai vezetője.

 

Tavaly ősszel nagy veszteség érte a Balatont, 77 éves korában elhunyt Ács Lajos, a nyaranta tízezreket megmozgató, nemzetközi szinten is példaértékű Mozdulj Balaton! főszervezője. Az egykori kiváló somogyi atléta kezdetektől társa volt a balatoni közösségi sportéletet megálmodó és felvirágoztató Bartsch Jánosnak.

A hirbalaton.hu-t a rendezvénysorozat a Balaton Fejlesztési Tanács és a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. által felkért új szakmai vezetője, Sas Gábor arról tájékoztatta, az idei évben is folytatják Mozdulj Balaton! rendezvények hagyományát.

Portálunkkal közölte: immáron 10 éve vesz részt a programsorozatban mint szervező, illetve az évek során különböző módon segítette közvetlen és közvetve Bartsch János, majd Ács Lajos munkásságát. Emellett testnevelőtanár – gyógytestnevelő és egészségfejesztő tanár végzettséggel dolgozik pedagógusként és judo edzőként, továbbá a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem mentor tanáraként.

Vállalt feladata, hogy betöltse az űrt és folytassa a programot, amelyet elődjei sportolóként és sportszakemberként elhivatottsággal vittek. Távlati célja, hogy megreformálja és hosszútávon fenntarthatóvá tegye a Mozdulj Balatont, a lehető legtöbb önkormányzattal és stranddal közösen.

 

A Mozdulj Balatonról

A Tó húsz évvel ezelőtti katasztrofális vízhiánya késztette a strandokért, a turisztikáért, sportért aggódókat, hogy új, addig nálunk nem nagyon ismert „strandsportok” meghonosításával, azok létesítményi, tárgyi és személyi feltételeinek kialakításával tartsák fenn az érdeklődést legnagyobb turisztikai célpontunk a „Magyar Tenger” iránt.

A programban résztvevő 35 Balaton parti település strandjaihoz, strandjainak emelt szintű szolgáltatásaihoz köthető, évenként tíz héten át működő sorozat, az elmúlt két évtizedben, sikeres volt a régió turisztikai vonzerejének megőrzésében, fejlesztésében, sikeresen kapcsolódott az országos „Sportoló Nemzet” program céljaihoz, megvalósításának folyamatához.

Kezdeteikor a Turisztikáért Felelős Államtitkárság, a későbbiekben, pedig a mindenkori, Sportért Felelős Államtitkárság volt a legnagyobb együttműködő partnere a program gazdájának a Balaton Fejlesztési Tanácsnak. A Balatoni Régióhoz tartozó három Vármegye Közgyűlése és a tó körüli települések önkormányzatai, nem csak a Magyar Turisztikai Ügynökség strandfejlesztési programjain keresztül, de a Miniszterelnöki Hivatal Aktív Magyarországért Felelős Államtitkárságának nemrégiben történt felállításával is megerősítést nyertek abban, hogy közös céljaik változatlanul jók és valódiak.