Idén 33 balatoni strand kapta meg a Kék Hullám Zászló minősítést (bővített+fotók)

Idén kiugróan javult a balatoni strandok szolgáltatásainak színvonala – mondta Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség (BSZ) elnöke kedden Siófokon, a Kék Hullám Zászló minősítést átadó ünnepségen, ahol díjazták a legcsaládbarátabb, legsportosabb, és leginkább kerékpáros-barát strandot is.


A helyi önkormányzatokat tömörítő BSZ által 13 éve elindított strandminősítő rendszer idén tovább finomodott, a szolgáltatások színvonalát a korábbi három helyett már öt fokozattal, öt csillaggal jelölték. A június második felében elvégzett minősítésbe bevontak több balatoni civil társszervezetet, valamint a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságot is.

Balassa Balázs elmondta, a Balaton körül mintegy 90 hivatalos strand található, amelyek mindegyike megkapta a minősítő rendszer felhívását. A minősítés egyértelműen a strandoló vendégek igényeiből indult ki, így fontos szerep jutott egyebek közt a tisztaságnak, a rendezettségnek, a vizesblokkok állapotának és felszereltségének. Pontozták a családbarát szolgáltatások és a játszóterek színvonalát, a sportolási lehetőségeket, a fák vagy az árnyékolók meglétét, és a vízminőséget is. Ez utóbbi során arra a megállapításra jutottak, hogy tavaly óta kismértékben nőtt a strandok hínárosodása. Iszaposodást csak a keszthelyi öbölben tapasztaltak.

A minősítés során legtöbb pontszámot elért strandnak járó díjat Balatongyörök Községi strandja kapta, amit Biró Róbert polgármester vett át Witzmann Mihály országgyűlési képviselőtől (fotó: hirbalaton.hu)

A BSZ elnöke kiemelte, hogy a nagyléptékű fejlődés a kormányzati fejlesztési forrásoknak is köszönhető amellett, hogy a strandüzemeltetők szemmel láthatóan évről-évre többet tesznek a vendégek színvonalasabb kiszolgálásáért. Sokan füvesítettek, javították a gyepszőnyegeiket, sok új játszótér épült, és számottevően nőtt az új sportolási lehetőségek száma – sorolta a példákat. “Egyértelműen érzékelhető a kormány közel 2 milliárd forintos strandfejlesztő csomagjának hatása. A beruházások egy része megvalósult, egy részük ősszel készülhet el, így garantálható, hogy jövőre még több és jobb szolgáltatás várja majd a vendégeket a Balatonon” – tette hozzá.

A legjobbaknak járó ötcsillagos Kék Hullám Zászlót tízen érdemelték ki: Vonyarcvashegy Lidó strandja, Balatongyörök Községi strandja, Gyenesdiás Diási Játékstrandja, Szigliget Községi strandfürdője, Balatonfüred Kisfaludy és Eszterházy strandja, Balatonlelle Napfény strandja, Csopak Községi strandja, Keszthely Városi strandja és Balatonakali Községi strandja.

Négycsillagos zászló loboghat Balatonalmádi Wesselényi strandján, Badacsonytomaj Badacsony strandján, Balatonfűzfő Fövenyfürdőjén, Zamárdi Nagystrandján, Révfülöp Szigeti és Császtai strandján, Alsóörs Községi strandján, Balatonmáriafürdő Központi fizetős strandján, Ábrahámhegy Községi strandján, Balatonudvari Községi strandján, Siófok Nagystrandján, Zánka Községi strandján, Balatonboglár Platán strandján, Fonyód Panoráma strandján, Balatonberény Községi strandján, Balatonföldvár Keleti strandján.

Háromcsillagos zászlót érdemelt ki Balatonudvari Fövenyesi strandja, Balatonfűzfő Tobruk strandja, Keszthely Libás és Helikon strandja, Balatonszemes Berzsenyi utcai szabadstrandja, Badacsonytomaj Városi strandja. Két csillagot senki nem kapott, egycsillagos minősítés pedig egyedül Fonyód Bélatelepi strandjának zászlóját díszíti.

A strandokra kitűzhető lobogók mellé oklevelek is jártak (fotó: hirbalaton.hu)

Kétévenként hirdetik meg a legcsaládbarátabb strandnak járó díjat, amit idén a gyenesidási Diás Játékstrandnak ítéltek oda, továbbá a legsportosabb strandnak járó díjat, amit 2015 után újra a vonyarcvashegyi Lido strand nyert el. A leginkább kerékpáros-barát strandnak járó különdíj és vándorserleg ismét a balatonberényi Közösségi strandé lett. (A különdíjakat a felajánlást tevő minisztérium, illetve kormánybiztos képviselői adták át a nyertes strandüzemeltetőknek.)

Gaál Lajos, Gyenesdiás polgármestere örül a legcsaládbarátabb strandnak járó, két évenként elnyerhető elismerésnek, amit idén is a Diási strand nyert el (fotó: hirbalaton.hu)

(mti/hirbalaton.hu)