Ideiglenes kikötők és nemzetközi versenysorozatba kapcsolódó Kékszalag (likebalaton.hu)

Haranghy Csaba a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke körülbelül egy hónapja. A likebalaton.hu a BoatShow hajókiállításon kérdezte arról, hogy milyen tervei vannak a balatoni szabadidős hajózással kapcsolatban.

– A Magyar Vitorlás Szövetség fő feladata a jogszabályok szerint a magyar versenysport szervezése. A vitorlázók azonban egy nagy közösséget alkotnak, így a versenykluboknak óhatatlanul nyitniuk kell a hobbi vitorlázók felé. Nem szabad bezárkózni. Nagyon sok gyerek van ezeken a hobbi hajókon, és ha testközelből látják a versenyzőket, talán kedvet kapnak a verseny vitorlázáshoz. És hát előbb-utóbb a verseny vitorlázó is hobbi vitorlázó lesz.

– Milyen prioritást kap a szövetség életében a Balaton, a balatoni szabadidős vitorlázás az ön elnöklése idején?

Nagy szerelmese vagyok a Balatonnak. Gyerekkoromban először a Velencei-tavon vitorláztam, majd átkerültem a Balatonra, nagyobb hajókra. Ma gyakorlatilag a második otthonunk a Balaton. Amikor lemegyek a földvári klubba, és a Badacsonyt látva nézem a napnyugtát, az a béke szigete, annak terápiás hatása van. Nagyon sok helyen jártam a világban, és elmondhatom, hogy kevés ilyen csodálatos hely van. Ugyanakkor a többi vizeinket is jobban kell pártolni, ez is nagyon fontos. A Fertő-tó, a Velencei-tó, Orfű, a nyékládházi tavak, a Tisza-tó… A golfozókhoz hasonlítva azt vallom, hogy fontos, hogy más-más pályákat is kipróbáljunk. Ehhez persze az kell, hogy ne csak a honos kikötőben legyen a hajó, hanem legyen szabad vegyérték más kikötőkben is.

A kikötőhelyekkel kapcsolatban sok visszajelzés van, hogy bővíteni kellene a számukat a Balatonon.

Az osztrák meg bajor tavakon csak úgy tud az ember hajót venni, ha van kikötőhelye, mert azok a tavak megteltek. Szerencsére a Balaton még nem telt meg, tehát itt még nem tartunk. Viszont nagyon határozottan állítom, hogy technológiai váltás kell a balatoni kikötőkben.

 

A teljes cikk itt elolvasható.