Huszadik alkalommal találkoztak a térségi borászok Alsóörsön (balaton.vehir.hu)

Szombaton tartották a Fábián József emlékére rendezett, XX. jubileumi térségi szőlész-borász találkozót az alsóörsi Eötvös Károly Művelődési Házban. A megjelenteket Hebling Zsolt polgármester köszöntötte, aki kiemelte: Fábián József esperes a település szülötte, maradandót alkotott, igen értékes munkásságával hozzájárult  Alsóörs növény és szőlő és bortermelő kultúrájához.

Fábián József biztos alapokat teremtett, amire mind a mai napig építkezhetünk – fogalmazott Hecling Zsolt polgármester. Majd hozzátette, hogy mint minden évben, idén is egy pincészet mutatkozik be, ezúttal napon a balatonboglári Veszprémi pince – tudósít a balaton.vehir.hu.

Dr. Kálmán Csaba református lelkész megemlékező beszédében ismertette Fábián József (1761-1825) életútját. Méltatta lelkipásztori munkásságát, nyelvújító tevékenységét és kimagasló szőlészeti tudását, széleskörű nemzetközi szakmai kapcsolatait. A beszédet követően megkoszorúzták Fábián József emléktábláját.

A találkozón ott volt Varga Zoltán a Balatonfüred-Csopaki Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke is. Kifejtette: kiváló év volt a 2019-es, aminek köszönhetően mintegy 100 bor (Balaton-térségi) kapta meg a forgalmazási jogot a bolti árusításra. Arról is szólt, hogy a térségben szinte már mindenhol végeztek a gazdák a metszéssel és remélhetően már nem lesznek kemény téli fagyok és az idei évben is jó termés lesz – fogalmazott.

A több évtizedes kiváló borászati tevékenységért hárman vehettek át oklevelet: Rehus Lajos (betegség miatt nem lehetett jelen), Cserna Sándor és Bozzay László.