Hungarikumnak számító népi hangszereket népszerűsített Keszthelyen a Csík Zenekar (MTI)

Hungarikumnak számító népi hangszereket népszerűsít nyolc helyszínen az országban a Csík Zenekar, amely csütörtökön Keszthelyen lépett fel. V. Németh Zsolt, a magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos a koncertre érkező gyerekek körében tartott tájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy a hungarikumok, a kiemelkedő nemzeti értékek körébe olyan magyar sajátosságok tartoznak, amelyek rámutatnak a magyar néplélekre, a hagyományokra, az életmódra, a magyar életérzésre.

 

A kiemelkedő nemzeti értékek közé tartozik a magyar folklór, azon belül is a népzene és a népi hangszerek is – tette hozzá.

A politikus a hangszerek közül kiemelte a pedálos cimbalmot, a 125 éves tárogatót, a somogyi hosszifuruglát és a citerát. Az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság a Csík Zenekar tagjaival olyan megállapodást kötött, amelynek értelmében októberben nyolc magyarországi helyszínen, általános és középiskolai tanulók számára népszerűsítik a magyar népzenét, valamint a Hungarikumok Gyűjteményébe és a Magyar Értéktárba tartozó népi hangszereket – foglalta össze a politikus.

Kunos Tamás, a Csík Zenekar alapító tagja úgy fogalmazott: húsz évvel ezelőtt Veszprém megyében kezdte el ezt a bemutatósorozatot a zenekar Kovács Norbert néptáncossal közösen.
A fiatal generációknak mindig meg kell mutatni a hagyományokat, el kell vinni hozzájuk a magyar népzene kincseit, a népzenei együttes sajátos hangzásvilágát, hogy ezt élőben, testközelből is meghallgathassák – fogalmazott Kunos Tamás.

Kovács Norbert hozzátette, hogy a Csík Zenekar különlegessége abban is rejlik, hogy a modern zenét népi hangszereken szólaltatják meg, ami legalább olyan jól szól – ha nem jobban – mintha elektronikus hangszereken játszanák.