Hősök napja – megemlékezést tartanak Siófok főterén

Civil kezdeményezésre megemlékezést tartanak pünkösd vasárnapján 11 órakor a Fő téri első világháborús emlékműnél. Az egyesületi tagokat, a siófoki polgárokat hívja a megemlékezésre dr. Horváth Gyula önkormányzati főtanácsos és Horváth János, a Civilek a Nemzetért Egyesület elnöke. A civil szervezetek képviselői a Civil Háznál gyülekeznek, onnan vonulnak az emlékműhöz.

Pünkösd vasárnapja a kereszténység születésének napja, mely ez évben megemlékezési kötelezettség is – mondta Horváth János. Kifejtette:  fájdalommal emlékezünk meg azon magyar hőseinkről, testvéreinkről, akik életüket áldozták a történelem során. Felemelő érzés tudni, hogy az első nagy világégés és a magyarság elleni trianoni nemzetgyilkossági kísérlet után a „Szent Korona” történeti alkotmányunk folytán 1924. évben törvénybe foglalták: május utolsó vasárnapját a magyar nemzet mindenkor a hősi halottak emlékének szenteli.

Azoknak, akik Magyarország szabadságáért, függetlenségéért, fennmaradásáért küzdöttek, haltak hősi halált. Siófokiak, akik itt születtek és akik ide költöztek! A hősi halottak emlékszobrán sok-sok hősi halott neve.

A rajta lévő nevek és a vers mindenkit hív: szülőket, gyermekeket, tanárokat! A nagymise utáni harangszóval kezdődik megemlékezés. Egy szál virágot hozzunk, este pedig gyújtsunk gyertyát! – fogalmazott Horváth János.