Hőség – Több megyére harmadfokú figyelmeztetést adtak ki (MTI)

A tartós hőség veszélye miatt több megyére harmadfokú figyelmeztetést adott ki keddre az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint a legmagasabb fokú figyelmeztetést Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Somogy és Tolna megyére adták ki. Ezekben a megyékben a napi középhőmérséklet 29 Celsius-fok felett valószínű.

Az országos tisztifőorvos hétfő déltől szerda éjfélig másodfokú intézkedést, hőségriasztást rendelt el. A hőség miatt kedd reggeltől szerda estig ismét kiadta a vörös kód figyelmeztetést az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

Budapestre, Pest, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyére másodfokú, a többi megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a hőség miatt.

Az előrejelzés szerint kedd hajnalban jellemzően 15 és 22 fok között alakul a hőmérséklet. Délután 33-38 fokig melegszik a levegő.
Felhívták a figyelmet arra, hogy kedden az egész országban extrém lehet az UV-B sugárzás. Ilyenkor normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet. A meteorológiai szolgálat mindenkitől azt kéri, fokozottan védekezzen a napsugárzás okozta leégés ellen, és 11 és 15 óra között kerülje a napozást.

 

Vörös kód figyelmeztetés
A rendelkezés azt is jelenti, hogy adott esetben a hajléktalan embereket fogadniuk kell a nem nekik fenntartott bentlakásos szociális intézményeknek is.
Az Emmi hétfői, az MTI-hez eljuttatott közleményében tudatta: az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzését és az országos tisztifőorvos hőségriasztását figyelembe véve június 29-én 8 órától június 30-án 20 óráig kiadta a vörös kód figyelmeztetést.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, kedden és szerdán is meghaladja a 27 Celsius-fokot a napi középhőmérséklet – írták.
A közlemény szerint a vörös kódnak két fontos célja van: egyrészt felhívja a társadalom figyelmét a rendkívüli helyzetre, másrészt a speciális eljárásrend alatt a szociális szektorban a diszpécser jelzése alapján minden intézménynek fogadnia kell a hajléktalanokat, attól függetlenül, hogy kiknek nyújtanak szolgáltatást.
A tárca felhívta a figyelmet, hogy ha valaki bajba jutott embert lát, hívja a regionális diszpécserszolgálatot, amely a jelzések alapján azonnal tud intézkedni.