Hol strandoljunk? A fürdővizek 60 százaléka kiváló minőségű (napi.hu)

Az európai fürdővizek legtöbbje megfelel a legmagasabb szintű minőségi előírásoknak, a Magyarországon található, listába vett 274 fürdőhely 60,2 százaléka felel meg ezeknek a kritériumoknak – derült ki az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) az Európai Bizottsággal közösen összeállított, 2021-es adatokat rögzítő értékeléséből. A kifogásolt magyarországi vizek közt van egy-egy békési, soltvadkerti, tiszakécskei és gárdonyi strand – írja a napi.hu.

A jelentés szerint az Európa-szerte vizsgált 21 859 fürdőhely közel 85 százaléka megfelelt az Európai Unió legszigorúbb, a “kiváló” vízminőségi osztályra vonatkozó előírásainak – írja az MTI brüsszeli tudósítója.

Az összes fürdőhely kétharmadát kitevő tengerparti területek, illetve a természetes vizek minősége általában jobb, mint a medencés fürdőhelyeké. 2021-ben az uniós part menti fürdőhelyek 88 százaléka ért el kiváló minősítést, szemben a mesterséges fürdővizek 78,2 százalékával.

A fürdővíz-minőségi irányelv 2006-os elfogadása óta a “kiváló” vízminőségű területek aránya nőtt, és az elmúlt években a part menti fürdőhelyek esetében 88 százalék, a medencés fürdőhelyek esetében pedig 78 százalék körüli értéken stabilizálódott.

A jelentés megállapításai szerint a 2021-ben vizsgált területek 95,2 százaléka megfelelt a vízminőségre vonatkozó minimumkövetelményeknek. Ausztriában, Máltán, Horvátországban, Görögországban, Cipruson, Dániában és Németországban a fürdővizek legalább 90 százaléka “kiváló” minőségű volt (a legjobb 97,7 százalékkal Ausztria).

A Magyarországon található, listába vett 274 fürdőhely 60,2 százaléka (165 fürdőhely) felel meg a legmagasabb szintű minőségi előírásoknak. (A magyar helyekről itt érhető el interaktív térkép.) Jó minősítést 64, kifogásolható minősítést 6, rossz minősítést 4 fürdőhely kapott. További 35 magyar fürdőhely nem kapott uniós minősítést tavaly.

A Balaton-parti strandok többsége kiváló vízminőségű (az adatokat az NNK szolgáltatta.) Kifogásolt a víz minősége a gárdonyi Tini, a tiszakécskei Tisza-tavi, a soltvadkerti Vadkerti tói és a békési Dánfoki strandnál.

A vízminőség szempontjából kifogásolt fürdőhelyek aránya 2013 óta csökkent. Tavaly a kifogásolt fürdővizek az EU összes fürdőhelyének 1,5 százalékát tették ki, szemben a 2013-as 2 százalékkal. A rossz minőség gyakran rövid távú szennyezés eredménye.