Hogyan éljünk a Balaton-felvidéken? – bemutatják a TAJTÉKA második kötetét

Június 17-én mutatják be “Üdvözöl a Balaton-felvidék – Használati útmutató itt élőknek, beköltözőknek, látogatóknak” címmel a TÁJTÉKA háromrészes kiadványsorozatának második kötetét Káptalantótiban. A Balaton-felvidék örökségével és jövőjével foglalkozó program második könyvének szerzői, a KÉK – Kortárs Építészeti Központ munkatársai arra a kérdésre keresték a választ, hogyan lehet tenni a térség fejlődéséért és a kultúrtáj fennmaradásáért, miközben a helyiek saját jóléte is érvényesül a régióban. 

A KÉK – Kortárs Építészeti Központ munkatársai az elmúlt hónapokban saját kutatásaik mellett számos beszélgetés és szervezett workshop keretében gyűjtötték a jó gyakorlatokat, praktikus tudnivalókat a Balaton-felvidéki életmóddal, tájhasználattal, közösségekkel, építkezéssel és vállalkozással kapcsolatban. A TÁJTÉKA második kötete ezekből építkezve ahhoz ad gyakorlati tanácsokat, hogyan lehet együttműködő közösségeket, fenntartható építési és gazdálkodási gyakorlatokat, a tájjal és a helyi hagyományokkal harmonizáló életmódokat, valamint a helyi adottságokból táplálkozó, sikeres vállalkozásokat kialakítani.

A könyvbemutató 2023. június 17-én 18 órakor kezdődik Káptalantótiban, a KatlanBirtokon. A könyvről szóló szakmai beszélgetésből kiderül, hogyan látja a Balaton-felvidéket a saját szemszögéből az itt élő, a beköltöző és a látogató. A kerekasztalt rövid, pörgős Pecha Kucha előadások követik, amely során a Balaton-felvidék izgalmas projektjeinek vezetői, közösségszervezői, innovatív vállalkozói és a TÁJTÉKA projekt szakemberei és együttműködő partnerei osztják meg tapasztalataikat. A bemutatóról részletesebb információ a Facebook-eseményben található. A részvétel ingyenes, de a férőhelyek száma korlátozott, érdemes minél hamarabb regisztrálni itt.

A TÁJTÉKA, a KÉK – Kortárs Építészeti Központ kétéves projektje a Balaton-felvidék tájhasználatát és az ehhez kötődő jó gyakorlatokat kutatja, így illeszkedik a VEB 2023 EKF program egyik fontos céljához, hogy segítse a tájért felelősséget érző helyi közösségek együtt gondolkodását és összefogását. A projekt szervezői a kutatásaikon alapuló háromrészes eszköztár mellett a térség szereplőinek párbeszédét segítik nyilvános szakmai események szervezésével és a helyi közösségekkel együtt valósítanak meg programokat, hogy megmutassák, hogyan lehet ma kötődni a történeti tájhoz és fenntartható, kísérletező szemléletű közösségi tájhasználati gyakorlatokat kialakítani.

 

Gyereknapon, Tihanyban családi-és gyerekprogramokkal, júniusban a SéTapolca Sétafesztiválon építészeti, helytörténeti és tájsétákkal, júliusban a Vázsonyi-medencében szervezett építőtáborral, szeptemberben pedig Balatonalmádiban a Nyitott Házak Ünnepével készülnek.

 

Háromrészes eszköztáruk első kötete, “A Balaton-felvidék jövőképe” a régió intelligens tájhasználatát, fenntartható gyakorlatait, innovatív kezdeményezéseit és közösségi dilemmáit tárta fel. A kiadványsorozat hasznos lehet mindenki számára, aki a régióhoz kötődik, szeretné mélyebben megismerni a Balaton-felvidéket, vagy szeretne egyszerre élhető és innovatív módokat találni a vállalkozásra, közösségépítésre, aktív életmódra az ország bármely területén.

 

A hamarosan 2 részesre bővülő eszköztár kötetei megvásárolhatók a könyvbemutatón, a Balaton-felvidék több helyszínén és a KÉK közösségi irodájában.