Hogy egy horgász se kerüljön pácba – felhívás a balatoni horgászoknak (vizimentok.hu)

A cím talán könnyed, hisz az 1958-as nagysikerű francia vígjátékot, a Horgász a pácban-t idézi, ám a téma nagyon is komoly.November van. Ködösek, párásak, hűvösek a napok. A strandokon színes plédek, matracok és strandjátékok helyett természetbe olvadó horgászsátrak és kempingszékek sorakoznak. A fürdőzők helyett most a horgászsport szerelmesei élvezik a halakban gazdag tavat, a természet szépségét és nyugalmát. Minden évben előfordulnak horgászbalesetek. Olyan balesetek, amelyek megelőzhetőek lettek volna.

(Fotó: Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata)

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata most újra szeretné felhívni a figyelmet néhány olyan egyszerű és könnyen betartható „szabályra”, amelyek segíthetnek elkerülni a baleseteket, veszélyes helyzeteket – olvasható a vizimentok.hu oldalon.

Mielőtt horgászni indulna, minden esetben mondja el hozzátartozóinak, hogy pontosan hova megy és mennyi ideig tervezi az ott-tartózkodást! Ha hozzátartozóinak elmondja pontosan merre horgászik, akkor egy esetleges baj esetén könnyen megtalálják majd. Ha tudják, hogy kilenc óra körül haza kellett volna érnie, ám mégsem érkezik meg, telefonon pedig nem elérhető, akkor tudni fogják, merre keressék!

Minden esetben töltse fel mobiltelefonját! Ha nem tölti fel mobiltelefonját, vagy esetleg otthon felejti, akkor nincs esélye segélykérésre sem. Egy merülőfélben lévő telefon nem biztosíték, minden esetben töltse fel (100%-ra) indulás előtt! Azt is vegye számításba, hogy a mobiltelefonok akkumulátora hideg időben gyorsabban merül! Mivel vízpartra indul, ezért gondoskodjon arról is, hogy telefonját vízhatlan tokba tegye, így, ha vízbe ejtené, akkor a tok megvédi a készüléket a beázástól

Töltse le mobiltelefonjára a BalatonHelp alkalmazást! A BalatonHelp egy okostelefonra letölthető, ingyenes segélykérő alkalmazás. Amennyiben letölti telefonjára, akkor baj esetén egyetlen gombnyomással elindíthatja a segélykérést és azzal a mentési folyamatot. Segélykérését követően mentésirányítási központunk pontos információt kap az Ön tartózkodási helyéről (GPS koordináta), melynek ismeretében mentőhajó és legénysége rövid időn belül – a keresésre fordított időt megspórolva – a helyszínre érkezik és megkezdi a segítségnyújtást. A pontos koordináták ismerete ködös időben, vagy rossz látási viszonyok között is segíti a vízimentőket abban, hogy ne csak „vakon tapogatózzanak”, hanem gyorsan megtalálják a bajbajutottat a vízen.

A vizimentok.hu oldalon közzétett összefoglaló külön kiemeli, hogy bármi csónakba száll, minden esetben vegyen fel mentőmellényt! Amennyiben vihar közeledik, azonnal a part felé kell tartani biztonságos helyet keresni.