Hogy bírunk ennyi szaloncukrot megenni? (Infostart / InfoRádió)

A karácsonyi időszakban mintegy 6 milliárd forintért vásárolnak szaloncukrot a magyarok, a szinte kizárólag Magyarországon készülő édességből a tengerentúlra is visznek a gyártók.


Ha a szaloncukrot megnézzük, ott inkább becsléseket tartalmaznak a számok: 3500 tonnás piacról beszélhetünk – mondta el az InfoRádiónak Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke.

„Ez összeköszön azzal a kutatási adattal, amely azt mondja, hogy egy-egy háztartás egy kiló szaloncukrot vásárol meg” – fűzte hozzá.

Sánta a rendelkezésükre álló adatok alapján állítja, a fogyasztók „tűréshatára” a szaloncukor kilóárát illetően mintegy 2000 forint. Hangsúlyozta, a mikulásszezonban 4 milliárd forint a költés, a szaloncukorért 6 milliárdot is kifizet a magyar.
Egy-egy termék esetében árstabilitás van, összességében viszont növekedett a piac értéke, mivel a fogyasztók elmozdultak a drágább, minőségibb termékek felé. A piac 10 százalék fölötti mértékben bővült – fordította a számok nyelvére a szakember.

Az édesipari vállalatok száma is bővült az elmúlt öt évben, a korábbi 210-ről mostanra 260 közelébe emelkedett, és egyre többen vágnak bele ebbe az iparágba.

Törvényi értelemben a szaloncukor nem hungarikum, mégis szinte annak számít, hiszen 98 százalékban Magyarországon fogy, a maradék rész a környező országok magyarlakta területein kel el, illetve a tengerentúlra, Kanadába és az Egyesült Államokba megy exportra – számolt be az infostart.hu az InfoRádióban elhangzottakról.