Hibrid motorvonatokat venne a Balaton északi partjára a MÁV-Start (hvg.hu)

Összesen 10+6 hibrid – azaz felsővezeték alatt és dízelüzemben is közlekedni képes – motorvonatot venne a MÁV-Start, elsősorban a Balaton északi partjára. A motorvonatok természetesen az ország más részein is felhasználhatók lennének, ahol nincs, vagy csak részben van felsővezeték.

Az úgynevezett hibrid motorvonatok az Észak-Balatonra a nyári szezonban közlekedő Katica és Tekergő gyorsvonatokat tudná kiváltani, a Katica sebesvonatokon pedig az elővárosokban már ismerős Flirt motorvonatok járnának – tudósít egy szerda délutáni háttérbeszélgetésről a hvg.hu.

A találkozón Kerékgyártó József, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója kifejtette: a következő uniós pénzügyi ciklusban az országok számára rendelkezésre bocsátott szén-dioxid-kvóta keretében tudnának forrást találni a beszerzésre.

A háttér-beszélgetésen Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója arról beszélt: módosították az emeletes motorvonatok beszerzésére vonatkozó keretszerződést úgy, hogy a már megrendelt 19 mellé újabb 21 emeletes motorvonat lehívását tegyék könnyebbé  a következő, 2021-gyel kezdődő uniós pénzügyi ciklusban újabb 21 emeletes motorvonatot vehessünk – írja a hvg.hu.