Hétvégén indul a Balatonkör, ahol nem ritka a bringás lánykérés (likebalaton.hu)

Csaknem 1500 kerékpárost várnak a hétvégén Zamárdiba. Huszonegyedik alkalommal rendezik meg a Balatonkör elnevezésű tókerülő eseményt, melynek során két nap alatt akár 282 kilométert is lehet tekerni. A baráti hangulatú sportrendezvény olyan nagy múltra tekint vissza, hogy az évek során sokszor szerelmek is szövődtek, sőt még lánykérés is előfordult a családias túrán. 

 

Szigorú járványügyi előírások mellett idén is kétnapos lesz a Zamárdiból startoló Balatonkör. A tavaszról őszre halasztott kerékpáros Balaton-kerülésre töretlen az érdeklődés. Idén is várhatóan ezren indulnak el szeptember 19-én, hajnali 6 órakor a 206 kilométeres, teljes tókerülésre. Vasárnap pedig 10 órakor rajtol el 76, valamint 25 kilométeres bicajozás. Van, aki mindkét napon teker, így összesen akár 282 kilométert is letudhat.

A túra résztvevői egy csoportban haladnak a kijelölt Bringaúton. Ez ugyan megnehezíti a szervezők életét, mégis valahogy megvan az utánozhatatlan hangulata, ahogy a tömeg nyugodt tempóban kerekezik a gyönyörű tájon és közben nevetgél, cseverészik.

Volt olyan év, hogy egymás mellé került a túra során egy fiú és egy lány, amiből később házasság lett, vagyis itt, a Balatonkörön jött össze a pár – meséli Koósz Zoltán főszervező. – Aztán már mint férj és feleség jöttek el a következő túrára, sőt a kisbabájuk megszületése után felváltva vigyáztak az autóban a kicsire. Egyikük tekert, a másikuk babázott. Majd fordítva. Az egyik évben pedig a rendezvény végén tartott nyereménysorsoláson megkért bennünket egy fiatalember, hogy húzzunk ki egy általa megjelölt rajtszámot, meglátjuk, hogy milyen érdekes dolog lesz majd. Így is történt. Amikor kijött egy hölgy a nyereményért, a fiú elővette az eljegyzési gyűrűt. Nagy volt az ováció, a bringások együtt skandálták: térdelj le, térdelj le! Mire a srác, aki több mint 280 kilométer letekerésén volt már túl, odafordult hozzájuk: de akkor nem tudok felállni! – elevenítette fel a kellemes emlékeket Koósz Zoltán, akitől azt is megtudta a likebalaton.hu, hogy valójában felkészült amatőröknek rendezik a tókerülést, de számos alkalommal előfordult, hogy profi kerékpárosok is csatlakoztak hozzájuk, mint pl. a velocipédista világbajnok, Halápi Sándor.

A cikk folytatása itt elolvasható.