Hétfőn volt a Föld eddigi legmelegebb napja – Egy nap alatt meg is dőlt a rekord (24.hu/MTI)

Az amerikai Nemzeti Környezeti Előrejelzési Központ (NCEP) adatai szerint a világ átlaghőmérséklete 17 Celsius-fok volt, éppen meghaladva a 2016 augusztusában elért, 16,9 fokos rekordot. Kedden pedig 17,18 fokos globális átlag volt, ami megdöntötte ezt a rekordot is.

A 2016-os rekordért a mostanihoz hasonlóan az El Nino jelenség volt a felelős – írja a 24.hu.

***

Az MTI egy nappal korábbi, keddi híre szerint július 3., hétfő volt az addigi legforróbb nap a világon a mérések kezdete óta az amerikai meteorológiai szolgálat egyik intézményének adatai szerint.

A globális átlaghőmérséklet július 3-án elérte a 17,01 Celsius-fokot, ami meghaladja a 2016. augusztusában mért 16,92 fokot az amerikai országos környezeti előrejelzési központ (National Centers for Environmental Prediction) adatai alapján.
Az Egyesült Államok déli része hetek óta úgynevezett hőkupola alatt szenved, Kínában tartósan magas, 35 fok fölötti nappali hőmérsékleteket mérnek, Észak-Afrikában a meleg megközelítette az 50 fokot. A Déli-sarkvidéken, ahol most tél van, szintén időjárási anomáliákról számoltak be: nemrég a Galindez-szigeti ukrán Verandszkij antarktiszi kutatóállomás munkatársai 8,7 fokot mértek, ami új melegrekordot jelent.
A tudósok szerint a rekordok a klímaváltozás és az El Nino légköri jelenség erősödésének számlájára írhatók.
“Sajnos úgy tűnik, ez csak az első az új rekordok sorában idén, mivel a növekvő szén-dioxid-kibocsátás és az erősödő El Nino újabb magasságokba löki a hőmérsékletet” – írta közleményében Zeke Hausfather, az amerikai Berkeley Earth kutatóintézet tudósa.