Hét ország fiataljai Balatonalmádiban (balaton.vehir.hu)

A különböző kultúrák békés egymás mellett élését segítő egy hetes nemzetközi program tapasztalatairól Takáts Emese trénert kérdezte a hírportál.

-Milyen program keretén belül valósult meg a program?

A projekt ez EU Erasmus ifjúsági csereprogram pályázat keretén belül a magyarországi Tempus Közalapítvány segítségével valósult meg. Így összesen hét országból (Törökország, Málta, Olaszország, Lengyelország, Litvánia, Görögország és Magyarország) összesen 44, 18 és 30 év közötti fiatal érkezett ide a Balaton partjára.

Mi a találkozó lényege?

A projekt témája a különböző kultúrák békés egymás mellett élése. Ha az egyén mélyebb önismereteket szerez, akkor könnyebben tudja befogadni, megismerni és elfogadni a különböző kulturális hátterű egyéneket és ha az egyén képes elfogadni önmagát, akkor majd így lehet ledönteni a sztereotípiákat. Nálunk közösségi foglalkozások vannak, úgynevezett non-formális eszközökkel dolgozunk, a fiatalok aktív bevonásával, beszélgetve, műhelymunkát folytatunk.

Hogyan gondolkodnak a fiatalok, milyen a visszhang?

Nagyon jól érzik magukat, minden este egy-egy ország mutatkozik be, bemutatják kulturális értékeiket és nem maradhat el a táncház sem, amit kötetlen beszélgetés zár.

Milyen lesz a folytatás?

Ma szerda van és pénteken mindenki hazautazik, de ezzel még nem zárul a projekt, mert mindenki a saját hazájában elvégzi a nyolc lépcsős kompetenciát, amelyet követően kiértékelik a fiatalok fejlődését. A jövőben is folytatni fogjuk ezt a nemzetközi projektet, ahol majd legközelebb hazánkat fogja képviselni 5-6 fiatal először Törökországban majd Görögországban és Litvániában az egy hetes képzések során. Talán még azt is kiemelném, hogy a képzés végén minden fiatal kap Yothpass-t, ami tanúsítvány az egy hetes képzésről és Európában nagyon népszerű a tanulmányok során.