Helyi identitás és kohézió erősítése a Sümegi járásban – lezárult a pályázat (ÖS)

Az 55 millió forint európai uniós támogatás segítségével megvalósult Helyi identitás és kohézió erősítése a Sümegi járásban – Együttműködve a térségünk értékeiért című projekt. A közösségi alapon tervezett pályázatban Sümeg város és a sümegi járáshoz tartozó hat település, Bazsi, Gyepükaján, Káptalanfa, Nemeshany, Bodorfa, és Szentimrefalva működött együtt.

A programban kiemelt figyelmet fordítottunk a hagyományőrzésre, a települési értékek felkutatásra, megőrzésére és bemutatására is. Ennek érdekében Térségi szomszédoló rendezvényeket, kiállításokat, szakmacsoportos rendezvényeket, jeles napokhoz, helyi hagyományokhoz értékek bemutatáshoz kapcsolódó kalendáriumok szervezését tervezték a Közösségek hete programsorozathoz hasonlóan.

Egységes irányelvek alapján, feltárva a helyi hagyományokat, figyelembe véve a helyi specifikumokat, településeket, a települések értékeit bemutató, identitáserősítő rendezvényeket, közösségi programokat, kiállításokat, kiadványokat terveztek. A cél az volt, hogy minden egyes programrészben megfelelően interpretálják pl a helyi értékeket, civil szervezeteket, jellegzetes recepteket, akár Kalendárium vagy Falukönyv megjelentetésével akár tematikus programokkal, egy új fesztivál megszervezésével akár a helyi újság újragondolásával.

Civil nap és Vállalkozó nap keretében bemutatták a jól működő szervezeteket, példaértékű jógyakorlatokat. A családok számára terveztek családi napot, kohézióerősítő települési sétákat, túrákat, kerékpártúrákat, identitástudat erősítő versenyeket. Hátrányos helyzetűek számára „Szemléletformáló és Problémafeltáró beszélgetéseket” szerveztek. Értékőr programjukban a fiatalokkal működtek együtt. Műhelymunkák, gyakorlati adatgyűjtés – fotózás, interjúzás, leírások készítése, kisfilmforgatás – tette ki a program vázát, mindezt kiegészítve közös kiállítás és tábor szervezésével.